PIMEC ha proposat exempcions per a determinats sectors econòmics a la zona de baixes emissions (ZBE). D’aquesta manera, l’entitat ha presentat un document amb al·legacions a l’ordenança que regularà el veto als vehicles més antics (i que ja preveu una moratòria d’un any per al transport de persones i de mercaderies), que entrarà en vigor a partir de l’1 de gener del 2020.

En el text, PIMEC alerta que “en el moment d’entrar en vigor la restricció, els vehicles necessaris per desenvolupar l’activitat encara no hauran esgotat la seva vida útil” en alguns sectors. En aquest sentit, l’entitat assegura que les furgonetes tèrmiques que usa el Gremi de Peixaters triguen, com a mínim, 10 anys a amortitzar-se. Per això, PIMEC també proposa incentius fiscals o ajuts públics “per incentivar la renovació de flotes professionals als sectors productius”.

Transport de mercaderies i passatgers

La patronal de la petita i mitjana empresa lamenta que el canvi s’introduirà sense polítiques per incentivar la reconversió del sector: per exemple, amb la “falta de punts de recàrrega elèctrica” i sense un pla per homologar les flotes i que els vehicles contaminants deixin de ser-ho.

Busos sense veto i canvis als horaris

L’altra gran reclamació de PIMEC respecte a la ZBE té a veure amb els autobusos i autocars (un sector que fa setmanes que està mobilitzat per les restriccions anticontaminació). La patronal proposa que els busos i autocars quedin exempts permanentment de la ZBE, tal com passarà amb els vehicles de persones amb mobilitat reduïda o els vehicles de serveis (com els camions i cotxes d’emergències o els serveis funeraris).

En paral·lel a les exempcions, PIMEC també planteja un canvi en els horaris de la zona de baixes emissions. L’ordenança preveu que funcioni de dilluns a divendres, de 7 h a 20 h; però PIMEC vol que les tardes de divendres s’escapin de les restriccions. En aquest sentit proposa que les prohibicions s’activin de dilluns a dijous, de 7 h a 20 h, i els divendres, de 7 h a 14 h. Així, l’entitat creu que s’evitarien col·lapses de cara a la sortida del cap de setmana.