Els veïns de l’Eixample s’han plantat pels alts nivells de contaminació al districte. Fa tres mesos un grup de persones que mantenien contacte a través de les xarxes socials van decidir trobar-se per crear el que ara ja és una realitat: la plataforma veïnal Eixample Respira. L’objectiu principal és demanar a les administracions (Ajuntament, Generalitat i Govern espanyol) que busquin solucions urgents per millorar la qualitat de l’aire als seus barris.

Guille López, un dels impulsors de la iniciativa, explica: “A l’Eixample fa nou anys que es registren valors il·legals de diòxid de nitrogen”. De fet, fa uns quants mesos un veí d’aquest districte ja va interposar la primera denúncia contra l’Ajuntament pels elevats nivells de pol·lució a la ciutat. López afegeix que a l’Eixample existeixen autèntiques “autopistes urbanes” i posa com a Exemple el carrer d’Aragó, per on passen diàriament 85.635 vehicles. Aquest veí també afirma que la plataforma no proposarà, en principi, solucions concretes, sinó que demanarà a polítics i tècnics que estudiïn les més adequades. Recorda que a Barcelona ja existeixen plataformes veïnals semblants per denunciar la pol·lució, com per exemple, Sarrià Respira.

Primeres accions

Tot i que ja han organitzat alguna xerrada en centres escolars, es  tracta d’una plataforma de creació recent, i ara la seva intenció és donar-se a conèixer. De moment han impulsat una pàgina web i un perfil a Twitter, des d’on ja animen la ciutadania a participar en la que serà la seva primera acció, el 26 de juny al carrer d’Urgell amb l’avinguda de Roma. Tenen previst llegir-hi el manifest de l’entitat.

En el text recorden que l’Eixample és el districte més poblat de Barcelona, i que hi ha 53 escoles bressol, 47 escoles infantils i de primària i 32 de secundària i una escola d’educació especial. Afegeixen que, segons el darrer informe de Salut Pública, a l’Eixample una de les causes principals de mort entre la ciutadania és el càncer de pulmó.