Com afecta la contaminació els nens? La pediatra Lluïsa Hernández, que treballa a l’UCI de l’Hospital Sant Joan de Déu, explica que la contaminació no té efectes immediats ni fàcils de detectar sobre la salut però diu que “l’exposició mantinguda, a llarg termini, és el que fa mal”.

Hernández explica que quan inhalem gasos contaminants o partícules es genera una inflamació dels bronquis. Un nen que viu en una zona molt contaminada no té sensació d’ofec, però en canvi pot provocar que si el nen té una bronquitis, que normalment s’allargaria durant dos o tres dies, la malaltia duri més dies, sigui més greu o hi hagi més probabilitats que hagi d’ingressar a l’UCI. Tot aquest procés pot generar que el nen, quan sigui adult, vegi alterada la seva funció pulmonar.

Segons la pediatra, aquest és un problema de salut “molt greu” perquè tot i que ara mateix Barcelona no està per sobre dels límits de contaminació recomanats, sí que hi està molt a prop. Si aquests límits se sobrepassen, “estarem exposant la nostra població pediàtrica a límits no tolerables de contaminació”, alerta. Per intentar contrarestar-ho, el gener del 2020 entrarà en vigor la zona de baixes emissions, que limitarà l’accés dels cotxes contaminants a la ciutat.

Com podem millorar?

Per revertir la contaminació actual i allunyar-nos d’aquests límits la pediatra assegura que cal un canvi de mentalitat de la població i un canvi de polítiques públiques. Però, què s’ha de fer primer? Per respondre a aquesta pregunta Hernández posa l’exemple de la llei contra el tabac, que va ser molt polèmica en un principi però que avui en dia no es qüestiona. Creu que amb la posada en marxa de la zona de baixes emissions passarà el mateix. La creació de més zones verdes o utilitzar criteris mediambientals a l’hora d’escollir la ubicació d’equipaments infantils són altres mesures que cal prendre a curt termini segons la pediatra.

Lluïsa Hernández, pediatra Sant Joan de DéuÉs pediatra i treballa a l’UCI del Sant Joan de Déu. Entre el 2011 i el 2016 va formar part de l’equip d’aquest hospital encarregat d’estudiar l’efecte de la contaminació i la qualitat de l’aire en 391 pacients pediàtrics ingressats a l’UCI per bronquiolitis.

L’estudi va demostrar una tendència a l’alça en la incidència de la bronquiolitis tot i que els nivells de contaminació de les àrees on vivien aquests pacients eren per sota del límit màxim recomanat per l’índex català de qualitat de l’aire.