La plataforma veïnal Eixample Respira conjuntament amb un grup de mares i pares d’escoles de Barcelona han impulsat una campanya per demanar a l’Ajuntament un pla de mesures efectiu per rebaixar els nivells de contaminació als centres escolars de la ciutat. Segons les dades que es desprenen d’una nova eina que ells mateixos han publicat, el 30 % de les escoles de Barcelona (227 de 750) superen en horari escolar els nivells de pol·lució recomanats de mitjana anual (40 µg/m3). En el cas del districte de l’Eixample, són el 92 % els centres que superen els límits.

En aquesta campanya s’adrecen per carta a l’alcaldessa, Ada Colau, i també als regidors de l’Ajuntament per exigir-los un “canvi de model” que resolgui el problema de salut pública que suposen aquests nivells de contaminació. També qualifiquen d'”insuficient” el programa Escola respira, impulsat pel consistori.

Els efectes de la pol·lució en els infants

En la carta recullen les conclusions del doctor Jordi Sunyer, cap del programa de Salut Infantil d’ISGlobal i catedràtic de Medicina Preventiva i Salut Pública de la UPF. Sunyer sosté, com s’assenyala en els darrers anys, que “una persona que ha crescut en un ambient més contaminat no assolirà el desenvolupament ideal” que podria tenir si hagués viscut en un lloc amb l’aire net. El doctor apunta, a més, que això li pot provocar una disminució en els pulmons i el cervell. Sunyer també ha liderat un estudi recent que conclou que la contaminació durant l’embaràs pot provocar trastorns de comportament en els infants.

Reducció dràstica del trànsit a les escoles

La carta també inclou un seguit de punts del que hauria de ser “un programa exhaustiu i ambiciós” que reverteixi aquesta situació. Entre les mesures que proposen hi ha la “reducció dràstica del trànsit al voltant dels centres escolars”, l’eliminació de les places d’aparcament als accessos als centres, i la promoció del transport públic i la mobilitat activa (a peu, en bici o patinet) per anar i tornar de l’escola.

També reclamen una auditoria individualizada als centres escolars que inclogui mesures pal·liatives per reduir la contaminació tant als accessos com a l’interior dels centres. S’hi anoten també mesures higièniques, com la renovació dels sorrals dels patis cada un o dos anys per reduir-hi la pol·lució acumulada, i netejar les aules un cop finalitzat l’horari escolar i amb productes de neteja ecològics.

Formulari d’adhesions a les escoles i les AFA

Els impulsors de la campanya no poden concebre que els polítics “no actuïn amb més urgència i contundència” davant d’una problemàtica que posa en risc la salut dels infants. A través d’un formulari d’adhesions demanen als centres educatius i a les AFA que se sumin a la campanya per exigir solucions a les administracions.