La calor d’estiu va arribar tard enguany, pels volts de Sant Joan i, des de llavors, tot i alguns alt i baixos, la calor ha estat força moderada a Barcelona i a bona part del territori. La temperatura s’ha mogut a l’entorn de la normalitat, un fet que, fins i tot, acabem trobant estrany en un context de canvi climàtic com el que estem vivint.

Dues glopades d’aire calent procedent del nord d’Àfrica

El que serà, molt probablement, l’episodi de calor més intensa del que portem d’estiu es va iniciar diumenge 26 de juliol, jornada en la qual una massa d’aire calent procedent del Sàhara i del centre d’Espanya va començar a avançar cap a Catalunya.

La temperatura a la capa de 1.500 metres (850 hPa) s’emplaçarà entre 24 i 25 ºC dilluns i dimarts a aquesta altura, uns 7 graus per damunt la mitjana, un fet que implicarà que la calor sigui intensa en superfície, sobretot a les comarques interiors on el termòmetre superarà còmodament la marca dels 35 graus a les hores centrals del dia, i podria assolir marques de més de 38  o 39 graus a Ponent.

meteociel
Temperatura prevista a la capa de 1.500 m dilluns a les 20 h (GFS/Meteociel)

L’arribada d’un petit sistema frontal entre dimarts a darrera hora i dimecres farà recular transitòriament la bombolla d’aire càlid cap al sud, un fet que afavorirà que el termòmetre reculi lleugerament durant un parell de dies.

Els mapes anuncien un repunt de la calor a partir de divendres a causa d’una nova glopada d’aire africà, més intensa, fins i tot, que la de l’inici de la setmana. Entre divendres i el cap de setmana vinent, el termòmetre podria tornar a assolir els 40 graus a Ponent.

Meteociel
Temperatura prevista a la capa de 1.500 divendres a les 20 h. Font: GFS/Meteociel

Barcelona i el litoral més al marge de la calorada

Tal com sol passar sovint en aquest tipus de situació, convé contextualitzar-ho per territoris. La calorada podria acabar sent considerada quasi una onada de calor a l’interior de Catalunya i a Ponent, ja que l’episodi d’altes temperatures -superiors  als llindars màxims establerts- podria allargar-se més de tres dies consecutius en algunes comarques.

A la costa, en canvi, en quedarem força més al marge gràcies al predomini de brises marítimes -vent de component sud-que evitarà que es dispari gaire la temperatura. Les màximes es preveu que es moguin entre els 30 i els 32 o 33 graus a Barcelona al llarg de la setmana. Els dies més calorosos a la ciutat seran dilluns i també divendres i dissabte.

Al prelitoral, en canvi, més lluny de la influència marítima podrien assolir màximes de fins a 35 graus algunes jornades.

A les portes d’una nit d’insomni a Barcelona

Ara com ara no s’entreveu cap entrada clara de vent de ponent o de garbí, vents que solen afavorir pics de calor sobtats (flaixos de calor) a la costa i a Barcelona. Ara fa dos anys, per exemple, es va anotar una màxima de 39,8 ºC a principis d’agost a la Zona Universitària de Barcelona en una situació d’aquest tipus.

El termòmetre no assolirà valors exagerats a Barcelona però, malauradament, la sensació de xafogor serà molt intensa tant de dia com de nit a Barcelona. Les mínimes difícilment baixaran més enllà dels 24 o 25 graus al llarg dels pròxims dies al centre de la ciutat.

La nit de dilluns a dimarts la presència d’aire calent en altura, combinat amb l’arribada d’una massa de núvols prims, implicara mínimes tòrrides. Les mínimes podrien situar-se entre els 24 i 26 graus al centre de la ciutat de Barcelona.

Què és una onada de calor?

Convé recordar que aquest terme, malgrat no tenir una definició estricta, s’empra habitualment quan s’enregistren temperatures clarament superiors a les habituals per a l’època de l’any, en una regió extensa, i durant tres dies consecutius o més.

El llindar a partir del qual es parla d’onada de calor sol ser diferent per a cada municipi, és a dir, no és el mateix que el termòmetre assoleixi 34 graus a Barcelona, on és poc habitual, que a la ciutat de Lleida o a Girona, on estan força més avesats.

El Servei Meteorològic de Catalunya estableix, en el cas de Barcelona, el valor de 33,4 ºC a partir del qual es  parla d’una temperatura anormalment alta i de 2,5 ºC en el cas d’onada de fred.

L’agost ens podria portar una normalització de les temperatures

Els mapes anuncien una retirada de la massa d’aire calent a les acaballes del cap de setmana vinent, un fet que contribuiria a la normalització de les temperatures.

meteograma dilluns
Evolució de la temperatura a la capa de 1.500 m (850 hPa) damunt de Barcelona. En blanc la temperatura prevista pels models, en vermell la mitjana dels darrers 30 anys. Font: Wetterzentrale