L’estiu arriba aquest divendres

oficialment, tot i que meteorològicament ja fa dies que hi som. Enguany hem arribat al solstici amb una primavera de temperatures molt contingudes i amb una primera quinzena de juny força normal. Ara bé, els mapes indiquen la primera gran glopada de calor de la temporada per a la setmana vinent.

La massa d’aire africana, directa cap a nosaltres

La situació sinòptica es disposarà de manera ideal per a una gran glopada de calor que arrencarà del nord d’Àfrica directament cap a nosaltres. No s’aturarà aquí. El vent de sud que impulsarà una borrasca situada a l’oest de Galícia farà que aquesta més que probable onada de calor arribi fins a França i el Regne Unit entrada la setmana vinent. El plat fort a casa nostra, de dilluns a dissabte sense interrupció.

isotermes a 1.500 m per dimecres 26 de juny. La glopada de calor s’allarga fins a Irlanda (font: wetterzentrale)

L’onada de calor, gairebé assegurada a Catalunya

Els models meteorològics donen ara com ara poc marge de maniobra en les properes jornades. Gairebé totes les probabilitats del model americà GFS donen entre cinc i set dies amb temperatura entre set i deu graus per sobre de la mitjana climàtica a la cota 1.500 m. Una situació de plena canícula que farà que a l’interior del territori la temperatura pugui assolir o superar diversos dies seguits la marca dels 40 ºC, sobretot a ponent i l’interior de la vall de l’Ebre.

meteograma per Barcelona (font: wetterzentrale)

Amb aquesta situació, sembla difícil a hores d’ara escapar-se d’un episodi d’onada de calor, en què calen tres dies seguits amb temperatures extremes per declarar-se com a tal.

L’esperança barcelonina, el mar

A Barcelona, com sempre, no queda tan clar que esdevingui onada de calor. La variable de la qüestió serà el mar, que encara té una temperatura baixa, fins i tot més freda de la que és usual, cosa que podria afavorir (com ja ha passat) la formació de bancs de boira litorals o núvols baixos costaners.

I això dependrà també en bona mesura del vent. Amb un vent de mar, és més probable que es formin aquests núvols baixos mentre que amb un vent aponentat, aquesta possibilitat s’esvaeix i la temperatura es dispararia amb facilitat per damunt dels 35 ºC. Segons la disposició sinòptica, tot fa indicar que serà més probable la primera opció: temperatura no tant alta però amb un ambient més humit.

Humitat, xafogor… i nits d’insomni

I si fins ara hem dormit prou bé, això també sembla que s’ha acabat. Les primeres nits tropicals, assolides de moment molt discretament, podrien donar pas a les primeres nits tòrrides de la temporada ja la setmana vinent. Aquelles nits en què la temperatura no baixa dels 25 ºC. Podria passar ja a mitjans de la setmana vinent.

De dia, tot i la marinada i la possibilitat de núvols baixos que frenarien una mica la temperatura, la xafogor serà la protagonista i tindrem ja els primers dies pesats i carregats, amb xafogor intensa de dia, però també de nit.

A més llarg termini s’intueix una reculada de la temperatura, però gairebé ja coincidint amb l’entrada del mes de juliol.

L’estiu arriba aquest divendres i ho fa per la porta grossa.