Aquest estiu no s’assembla gens al de l’any passat. Potser una mica al del 2018. La variabilitat del clima Mediterrani és una constant, però aquest 2020 està marcat per diferents rècords climàtics, com el d’abril més plujós de la història o l’inici d’any més plujós.
La primavera plujosa ha anat seguida d’un inici d’estiu amb calor força controlada, així com continues tempestes de tarda a les capçaleres dels rius.
Es noten les tempestes al Llobregat…https://t.co/ys3QDs0g8a pic.twitter.com/KpVKpwnzss
— Xavi Llort (@Reivax_Troll) July 13, 2020
Tota aquesta pluja ha tingut certes repercussions importants com, per exemple, que la capa superficial del mar és menys salina, per l’aportació d’aigua dolça dels rius, i s’escalfa més ràpid o la humitat als sòls, que és manté força elevada a gairebé tot Catalunya.
Una altra repercussió important és el bon estat dels embassaments i els aqüífers que abasteixen d’aigua la ciutat.
Embassaments per sobre del 90 % de capacitat
Els embassaments de les conques internes de Catalunya es torben al 92 % de la seva capacitat d’emmagatzematge. Fa un any estaven al 73 %, segons les dades de l’Agència Catalana de l’Aigua.
L’embassament més gran, el de Susqueda, està ple fins gairebé el 95 % de la seva capacitat i el de Sau, el segon més gran, està al 88 % de capacitat.
Els més petits, el de Foix i la Llosa del Cavall, estan plens a vessar: al 97 i 99 % de la seva capacitat.
El pantà de Vallvidrera es troba buit, per poder extreure’n les espècies invasores.