quan comença estiu 2021
Foto: Àngel Galán

L’estiu sembla que no acaba d’arrencar i, de fet, els darrers dos dies han estat més dignes de primavera que de ple estiu, amb màximes que han arribat a quedar per sota dels 25 ºC al centre de la ciutat aquest mateix dijous.

La calor tornarà amb força el cap de setmana

Però aquesta relativa frescor, impròpia del mes de juliol, no tindrà continuïtat. Durant els propers dies entrarem sota el domini d’un anticicló i d’una entrada d’una massa d’aire càlid que serà barreja d’una massa d’aire atlàntic i, en aquest cas, també d’una massa d’aire africana.

trajectòria prevista de les masses d’aire a diferents altures que ens afectaran el dia 23 de juliol i la seva procedència inicial. Font: NOAA

En aquest cas, sembla que especialment a capes altes dominaria la massa d’aire africana, mentre que a cotes mitjanes la massa d’aire podria ser, igualment càlida, però d’origen atlàntic.

Amb aquesta situació i afectats per un anticicló molt proper, el pronòstic dels propers dies s’encamina cap a un retorn clar de l’estabilitat durant el cap de setmana i al retorn també d’unes temperatures que recordaran que som a ple mes de juliol.

Les màximes durant el cap de setmana tornaran a acostar-se o tocar els 30 ºC a Barcelona, les mínimes tornaran a quedar a prop dels 25 ºC i la xafogor serà intensa tant de dia com de nit. Res que no sigui normal en un ambient de plena canícula.

Sense onades de calor, i amb indicis de canvis per més endavant

La notícia continuarà sent que, gairebé a finals de juliol haurem passat ja la primera meitat de l’estiu amb una calor totalment normal, sense onades de calor i sense que se’n vegin a mitjà termini.

Sí que és cert que tots els models indiquen un pic de calor contingut entre diumenge i mitjans de la setmana vinent. Un pic de calor normal.

Però els mapes també obren la possibilitat a més moviment meteorològic abans no acabi el mes de juliol, amb alguns mapes que indiquen un possible retorn a la inestabilitat i una nova reculada de la temperatura. Malgrat tot, es tracta d’un pronòstic a llarg termini que, a hores d’ara, encara ofereix moltes incerteses.

El més immediat serà la calor dels propers dies, però sembla que el juliol no ens vol portar cap gran episodi de calor per recordar. No hauria de ser notícia, però en un context de canvi climàtic inequívoc, tenir un estiu normal, ho és.