Cometa Neowise
El cometa NEOWISE fotografiat el 7 de juliol poc abans de les 5 h del matí. Autor: Toni Moreno d'AstroAnoia

Són dies complicats en els quals es torna a limitar la mobilitat i entren en vigor noves mesures de prevenció de la #COVID19. Malgrat tot això, quedar-se a casa a Barcelona no impedeix que puguem gaudir de l’espectacle del cel nocturn. Per bé que la contaminació lumínica atenua en certa mesura l’observació d’estels i planetes, ni de bon tros no l’impedeix. 

Proposem com a repte localitzar alguns planetes, fixar-se en les conjuncions de la Lluna, veure passar l’Estació Espacial Internacional o fins i tot intentar trobar, amb l’ajuda d’una càmera o uns binocles, el cometa NEOWISE. Tots aquests esdeveniments els podem arribar a contemplar, amb sort, des d’un balcó o terrassa de Barcelona ben emplaçats, o bé pujant al terrat comunitari del nostre bloc de pisos.

L’Estació Espacial Internacional

Dissabte 18 de juliol al vespre va tornar a passar per damunt de Barcelona, on es va poder veure força bé tot i la presència d’alguns núvols baixos.

L’Estació Espacial Internacional es desplaça pel nostre cel a uns 400 km d’altura. La seva capacitat de reflectir la llum solar fa que de tant en tant la puguem veure passar. Malgrat això, no sempre passa quan és fosc ni passa per sobre nostre. Convé, així doncs, que coincideixin diversos requisits: cal que l’estació estigui il·luminada pel sol (fora del con d’ombra de la Terra), el sol ha d’haver-se post com a mínim 40 minuts abans, o han de mancar més de 40 minuts perquè surti, i s’ha d’elevar més de 5 graus per damunt de l’horitzó.

Per poder saber quan passarà per sobre nostre podem descarregar-nos alguna de les nombroses aplicacions de telèfon existents, o bé consultar alguna pàgina web especialitzada.

El repte de veure el cometa NEOWISE des de la ciutat de Barcelona

El cometa NEOWISE ja no es pot veure de matinada. Actualment es veu durant les primeres hores de foscor sobre l’horitzó nord-oest. Malgrat que és visible durant més estona, el cometa va perdent lluentor, motiu pel qual ja no és tan fàcil de veure a ull nu.

A mesura que avancin els dies el cometa guanyarà altura i serà menys brillant, fins al punt de deixar de ser visible a final de juliol.

Joan Anton Català destaca que el cometa no és visible a simple vista si no és des de fora de la ciutat. Malgrat això, amb prismàtics, o bé amb una càmera de fotos allargant un xic l’exposició, es pot arribar a visualitzar.

L’astrònom anima els barcelonins a trobar-lo: “si s’apunta una càmera, amb pocs segons d’exposició i l’obturador ben obert, s’hauria de poder fotografiar des d’una terrassa de Barcelona”.

Planetes visibles a ull nu des de Barcelona

Júpiter es veu actualment especialment brillant i és perfectament visible des de la capital catalana. Se situa cap al sud pels volts de la mitjanit i, segons Català, “brilla tant que no es pot confondre amb res”. L’expert apunta que amb uns prismàtics podem arribar a veure els quatre principals satèl·lits d’aquest planeta, els coneguts satèl·lits galileans, els quals cada dia canvien de lloc (de costat).

Saturn se situa un xic a l’esquerra i una mica per sota de Júpiter. Per veure’n els seus anells, però, convé fer-ho amb l’ajuda d’un telescopi.

Venus és també un planeta inconfusible a causa de la seva lluentor. Actualment es veu just abans de la sortida del sol mirant cap a l’est.

SATURN
Posició de Saturn i Júpiter dissabte 18 de juliol pels volts de dos quarts d’onze de la nit. Font: STELLARIUM

Les conjuncions de la Lluna amb els planetes

Al llarg de les pròximes setmanes es produiran diverses conjuncions de la Lluna amb els planetes, és a dir, figures visuals curioses i molt boniques de fotografiar, o bé contemplar a simple vista.

Concretament:

  • L’1 d’agost, la Lluna gairebé plena se situarà molt a prop de Júpiter.
  • El 2 d’agost s’emplaçarà molt pròxima a Saturn.
  • El 9 d’agost la Lluna en fase minvant visitarà Mart de matinada.
  • El 15 d’agost la Lluna minvant passarà a tocar Venus al cel de l’alba.
lluna
Júpiter i la Lluna el dia 1 d’agost a les 23.30 h. Font: STELLARIUM

Finalment, recordeu que al llarg de les pròximes setmanes es produiran diverses pluges d’estels.