Els altocúmuls han deixat aquesta imatge de "cabretes" al cel de Barcelona aquest dijous. Foto: Alfons Puertas - Observatori Fabra

“Al cel cabretes, al terra pastetes”, diu la dita popular.  I Déu-n’hi-do com hem anat de carregats d’aquestes “cabretes” a Barcelona aquest dijous.

Altocúmuls, núvols mitgencs

Però aquestes “cabretes” tenen nom científic. Es tracta d’altocúmuls, uns núvols que circulen entre 2 i 6 km d’altura fets de gotes d’aigua i petits cristalls de gel i que es consideren núvols mitgencs.

Són uns núvols que, sovint (no sempre), anuncien canvis de temps. A vegades precedeixen l’arribada d’un front, d’altres (sobretot a l’estiu) indiquen condicions d’inestabilitat que augurarien una tarda potser tempestuosa, però algunes altres són simplement passatgers. En el cas de Barcelona, els d’aquest dijous, simplement decoratius, atès que la inestabilitat en tot cas la tindrem cap als Pirineus, on ja hem tingut les primeres tempestes de la temporada.

D’aquesta inestabilitat li ve la segona part de la dita popular: les pastetes, de la barreja que fa l’aigua amb la terra i que dona aquesta “pasta” fangosa però probablement en un primer moment de la barreja d’aigua i farina, que també dona com a resultat una pasta de la qual podria adoptar aquesta segona part del refrany.

Ni tot són cabretes ni tot són pastetes

Bé és cert que potser la dita popular més coneguda amb aquests altocúmuls és que “al cel cabretes, al terra pastetes”, però el lèxic i la geografia són molt rics a casa nostra i tenim moltes variants que volen dir exactament el mateix.

Així, les “cabretes”, poden ser “borreguets”, “rajoletes” o “empedrats”, en referència al que la forma d’aquests núvols sovint recorda bé a les rajoles d’una llar o als empedrats (llambordes) d’alguns carrers antics.

De la mateixa manera, les “pastetes” també poden ser “bassetes”, “canterets” o simplement terres o carrers mullats.

I és així com tenim variants com les següents:

  • Al cel cabretes, al terra pastetes
  • Cel enrajolat, pluja aviat
  • Cel a borreguets, aigua a canterets
  • Cel empedrat, en tres hores terra mullat
  • Cel de rajoletes, aigua a les bassetes

L’empedrat d’aquest dijous a Barcelona

No han passat pas desapercebuts els altocúmuls d’aquest dijous. El confinament ajuda a veure’ls ja que són molts els ulls que miren per la finestra i, tot i que són uns núvols molt freqüents a casa nostra, avui han tingut potser un ressò més notori.