temperatura aigua mar
Temperatura actual de l'aigua del mar. Font: NOAA

Tots hem sentit a dir allò que l’aigua a l’Atlàntic és molt més freda que la del Mediterrani a l’estiu. Cert, però també varia molt: no és el mateix banyar-se a Sant Sebastià o Biarritz que a les costes de Galícia.

Actualment la temperatura superficial de l’aigua del mar a Barcelona volta el 26 graus, gairebé un grau per sobre la mitjana. És tot un veritable luxe, si més no pels fredolics, si ho comparem amb els valors que registren les platges d’altres indrets del nord de la Península i del continent europeu.

L’aigua a Europa, de sud a nord

A les costes del golf de Biscaia o al costa atlàntica francesa, per sota Bordeus l’aigua es troba a l’entorn dels 22 graus. A les costes gallegues, per contra, està a només 17 graus, un registre similar al de les costes de la Bretanya francesa, Normandia o del sud d’Anglaterra.

Al sud d’Irlanda, l’Atlàntic es troba a 15 graus, un registre similar al de les illes Cíes, al sud-oest de Galícia, on no arriba ni als 15 graus. S’acosta, en canvi, als 19 al sud de Lisboa i els 24 ºC cap a l‘Algarve.

A les platges del mar del Nord, a l’oest d’Alemanya o Dinamarca i als Països Baixos la temperatura superficial del mar volta els 18 graus.

El mar Bàltic és un mar més tancat i es comporta una mica més com el Mediterrani, un fet que implica que pugui arribar a una temperatura més elevada en alguns sectors. De fet, actualment l’aigua del mar assoleix els 21 graus al nord de Polònia però es mou al voltant dels 16 o 17 graus al sud de Suècia.

Al sud de Noruega, a l’altura de Bergen, l’aigua es troba actualment a l’entorn dels 15 graus, un valor similar al del Mediterrani a Barcelona durant el mes de març.

L’aigua del Mediterrani, molt calenta

Els 26 graus de l’aigua de les platges de Barcelona no són una excepció. Segons les dades de les boies de Puertos del Estado també anoten aquesta temperatura a l’entorn de les Balears o al golf de València.

L’aigua està més una mica freda com més a prop de l’estret de Gibraltar a causa de l’aportació de les aigües fredes de l’Atlàntic. Al cap de Gata no arriba als 24 graus i volta els 25 graus a l’altura de Màlaga.

La temperatura també baixa a l’entorn del golf de Lleó i el golf de Gènova, on assenyala aproximadament 24 graus, un registre similar al de les costes de l’oest d’Itàlia i de l’entorn de Còrsega i Sardenya. Al sud de Grècia i les illes gregues l’aigua es troba al voltant de 25 graus i s’acosta als 28 graus a l’extrem més oriental del Mediterrani.

Al sud del Mediterrani el termòmetre assenyala entre 25 i 28 graus a les platges de Tunísia o a l’entorn de 23 graus a l’Alger.