Aquests dies estem tenint una onada de calor que fins a aquest dissabte ha fet pujar la temperatura a Barcelona un dia rere l’altre.

Aquest dissabte al migdia ja s’assolien valors de 35 a 36 ºC a bona part de la ciutat i la màxima ha arribat a ser de 39,8 a les 13.14 hores a l’estació meteorològica automàtica que el Servei Meteorològic de Catalunya té instal·lada a la Zona Universitària. És la màxima històrica des que s’hi registren dades —l’anterior rècord es va registrar el 27 d’agost del 2010 quan es va arribar als 38,7 ºC—.

Gràcia també ha registrat una de les temperatures més altes del dia a la ciutat amb 37,6 ºC i a l’aeroport del Prat la màxima ha estat de 36,8 ºC, de manera que ha quedat a només sis dècimes de la màxima històrica que es va registrar el 27 d’agost del 2010, segons l’Agència Estatal de Meteorologia.

127 atesos pels serveis socials

Des de aquest dijous, quan es va activar el protocol d’alerta per onada de calor, els serveis socials municipals han atès 127 persones, especialment de col·lectius vulnerables, com la gent gran que viu sola o les persones sense sostre, que estan més exposades a les altes temperatures.

La calor no dona treva i els barcelonins la combaten com poden

Les altes temperatures no afluixen, però els barcelonins es resisteixen a quedar-se a casa. Aquest dissabte hem comprovat com el sol no ha espantat els graciencs, que han omplert les places del barri un dia més. Això sí, les taules amb ombra eren les més cobdiciades. Per a molts, una beguda fresca sota els para-sols dels bars és el refugi perfecte per suportar la calor. També hi ha qui espera que el sol vagi marxant per seure al costat del banc on ja no toca. Fins i tot així, però, no deixen d’utilitzar els ventalls i de beure aigua. Una altra imatge que es repeteix és la dels barrets de palla.

Situació atípica a 1.500 metres d’altura

Aquestes temperatures són pròpies de les grans onades de calor

que històricament han afectat el nostre país. El més curiós de tot plegat és que, observant les temperatures que tenim a 850 hPa (uns 1.500 metres d’altura) i que són les que s’utilitzen per calcular la temperatura prevista en superfície, res fa pensar que s’hagin d’assolir els valors que hem tingut durant les últime hores i dies. En condicions normals les temperatures que tenim a 850 hPa volten els 21 ºC, perquè la marinada, que és un vent d’origen tèrmic que bufa a la costa, impedeix que al litoral les màximes arribin a valors tan extrems. Perquè s’assoleixin aquestes temperatures cal tenir o be valors superiors a 25 ºC a 850 hPa o bé una situació meteorològica que provoqui l’entrada de vent de ponent que és el responsable d’un augment important de les temperatures a tota la costa i prelitoral de Catalunya en qualsevol moment de l’any. Una bona prova d’això són les màximes històriques que es van registrar a Barcelona el dia 27 d’agost del 2010 i que van arribar als 39,3 ºC al barri del Raval.

El motiu d’aquestes temperatures tan altes, doncs, cal buscar-lo en l’absència de la marinada probablement a conseqüència de les també altíssimes temperatures de l’aigua superficial del mar. Sense anar més lluny aquest divendres es registraven 27 ºC a la boia que hi ha a la bocana sud del port de Barcelona. Aquest fet provoca que no hi hagi una diferència tèrmica prou important entre el mar i la terra com per provocar la formació de les marinades. És com un peix que es mossega la cua: si no fa vent, no hi ha onatge, sense ones no es barreja l’aigua del mar i, per tant, no aflora cap a la superfície l’aigua més freda de les zones més profundes.

Afortunadament sembla que durant la propera setmana les temperatures aniran a la baixa i s’acabaran normalitzant.