La Generalitat ha decretat la fase d’emergència per sequera a Barcelona, l’àrea metropolitana i la resta de municipis de Catalunya que s’abasteixen de les conques internes. La decisió l’han anunciada aquest dijous al migdia el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, després de la reunió extraordinària de la Comissió Interdepartamental de Sequera. La mesura entrarà en vigor aquest divendres quan es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC).   

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha destacat que gràcies a l’esforç de tothom s’ha pogut endarrerir 15 mesos aquest escenari. “L’esforç ha valgut la pena i continua valent la pena, i l’haurem de fer de forma més intensa i complementària”, ha explicat. Aragonès està convençut que “la sequera se superarà”, però també ha alertat que “estem davant d’una nova realitat climàtica” i que Catalunya està accelerant les inversions en infraestructures per fer-hi front.

Els embassaments del Ter-Llobregat, a tocar del 16 %

El govern ha decidit decretar l’emergència després de constatar que les reserves dels embassaments de la conca del Ter-Llobregat s’acosten al 16 % de capacitat, el límit establert en el decret del govern per endurir les restriccions —la resta de conques internes ja fa més d’una setmana que estan per sota d’aquest llindar. A més, també al conjunt del sistema Ter-Llobregat hi ha menys de 100 hm³ d’aigua disponible. 

Emergència per sequera: quines restriccions hi haurà?

La fase d’emergència és la més restrictiva del decret de sequera i comporta noves limitacions del consum d’aigua. Dins d’aquest estadi, però, hi ha tres fases diferenciades amb mesures que van de menys a més restrictives.

En el cas del consum domèstic d’aigua, les fases 1 i 2 de l’emergència no es notaran a Barcelona perquè s’estableix un topall de consum inferior a la mitjana actual de la ciutat, que és de 173 litres per persona i dia. En canvi, on sí que afectarà és a l’espai verd públic. Només s’hi podrà fer un reg de supervivència amb aigua freàtica o regenerada de depuradora.

En la fase 1 també es redueix el consum d’aigua a les instal·lacions esportives, tot i que les dutxes es mantenen obertes i es podran reomplir piscines i regar el camps. En canvi, queda prohibit reomplir les piscines privades com ara d’hotels, càmpings o balnearis.