emergencia sequera barcelona

Barcelona i l’àrea metropolitana entraran en la fase d’emergència per sequera “els propers dies”. Dijous que ve el govern ha convocat una reunió extraordinària de la comissió interdepartamental de sequera per avaluar les darreres dades que, segons el govern, són pitjors del que s’esperava. Ho ha anunciat la portaveu de l’executiu, Patrícia Plaja, que ha demanat assenyalar aquesta data al calendari i ha apuntat com a una de les causes les altes temperatures dels darrers dies. Tot i que encara no s’ha baixat del llindar del 16 % de reserves d’aigua als embassaments, la portaveu ha apuntat que “és qüestió de dies que entrem en situació d’emergència”.

La reunió de la comissió interdepartamental de sequera es farà a quarts d’11 del matí i posteriorment s’anunciarà la decisió que s’hagi pres en una roda de premsa en què hi participarà el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort.

Possible canvi d’escenari l’1 de febrer

Si es decreta l’emergència per sequera aquest dijous, finalment el canvi d’escenari s’haurà produït l’1 de febrer, una data que si bé inicialment es va posar sobre la taula, després es va descartar perquè les reserves als embassaments encara es trobaven per sobre del 16 %.

La d’emergència és la fase més crítica del decret de sequera i obliga a aplicar noves restriccions en el consum d’aigua i també en altres àmbits com el reg dels arbres o a les instal·lacions esportives.

L’emergència no comportarà restriccions a casa

L’emergència preveu tres fases diferenciades, amb restriccions que van de menys a més. Aquesta d’ara és la primera i, pel que fa al consum domèstic d’aigua, encara no es notarà a Barcelona. En aquesta fase inicial es preveu un topall màxim de 200 litres per persona i dia, una xifra encara força per sobre del consum actual de la ciutat, que se situa en els 173 litres. De fet, les restriccions a les cases a Barcelona no s’esperen fins a la fase 3, previsiblement a l’estiu, quan està fixat un topall de 160 litres per persona i dia.

Dutxes obertes, però menys consum a les instal·lacions esportives

Amb l’entrada en fase d’emergència també es redueix el consum d’aigua a les instal·lacions esportives. De moment, però, en aquesta primera fase les dutxes estaran obertes i es podran seguir reomplint piscines i regant els camps sempre que es redueixi el consum d’aigua del conjunt de la instal·lació. En canvi, queda prohibit reomplir les piscines privades com ara d’hotels, càmpings o balnearis.

Reg de supervivència amb aigua freàtica

Pel que fa a l’espai verd, es poden regar els arbres amb aigua que no competeixi amb l’aigua potable, és a dir, aigua freàtica o regenerada de depuradora. Aquesta era una de les mesures que havia demanat l’Ajuntament de Barcelona per salvar el verd de la ciutat. El consistori ja té a punt un pla de contingència amb un equip de 250 operaris que s’encarregaran de regar a mà els arbres a partir d’ara.