El govern de la Generalitat ha introduït aquest dimarts algunes modificacions del decret de sequera en l’àmbit de l‘esport i del reg. Les noves mesures arriben en una situació de sequera a Catalunya sense millorar i amb la previsió que en les properes setmanes Catalunya pugui decretar la fase d’emergència amb noves restriccions d’aigua.

El el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, ha explicat que el govern encara no declara l’emergència per sequera, perquè les reserves a les conques no han baixat fins al 16 %. Tot i això assenyalen que les “previsions pluja per a les properes setmanes són molt minses”, i que aquest percentatge disminueix a poc a poc.

Sense dutxes al gimnàs en la fase més restrictiva

El govern preveu tres fases dins de l’emergència. Aquest dimarts ha explicat les flexibilitzacions de les mesures en l’àmbit l’esport. En aquest sentit, el govern va avançar ja aquest dilluns als clubs esportius, que durant la primera i la segona fase es podran seguir reomplint les piscines i regar els camps sempre que es redueixi el consum d’aigua del conjunt de la instal·lació.

Pel que fa a les dutxes, en la fase 1 es podran mantenir obertes, mentre que a l’entrar en la fase 2 (previsiblement a l’abril) s’hauran de tancar. En la tercera fase, que arribaria l’estiu i seria la més restrictiva, quedarà prohibit tant reomplir les piscines, com el reg, com també les dutxes.

Sense dutxes a les platges

Es prohibeix també la utilització de les dutxes i d’instal·lacions de neteja a peus a les platges i les celebracions d’actes lúdics, públics i privats, que comportin la utilització d’aigua susceptible de ser apta per al consum humà, com ara les pistes de gel temporals o d’ús lúdic, les festes de l’escuma, els jocs d’aigua i similars.

Les piscines privades d’hotels i càmpings no es podran reomplir

Respecte a les piscines privades com ara d’hotels, càmpings o balnearis, el conseller ha recordat que el pla aprovat ja prohibeix que es puguin reomplir en fase d’emergència. Mascort ha explicat que qui ha de controlar si s’incompleix la prohibició de reomplir les piscines són els ajuntaments. “És el titular del servei que subministra l’aigua i el responsable de controlar dins la seva població quins usos se’n fan“, ha explicat

En canvi, un cop decretada la fase d’emergència sí que és podran reomplir d’aigua les piscines amb aigua de mar, però sempre que aquestes es buidin sense connectar-se a les xarxes d’abastament. També es permetrà l‘ompliment de les piscines d’ús terapèutic ubicades a hospitals, residències i centres d’educació especial i en centres de la Xarxa de Serveis Socials d’Atenció Pública, així com en piscines destinades al bany de persones amb una avaluació greu de discapacitat en la qual consten alteracions de la conducta.

Regar els arbres amb aigua freàtica

El govern també ha modificat el decret perquè els arbres es puguin regar amb aigua que no competeixi amb l’aigua potable, és a dir, aigua freàtica o regenerada de depuradora. D’aquesta manera es pot combatre les altes temperatures de l’estiu. També es permetrà omplir les basses que són refugi d’espècies protegides.

En el cas d’arribar a la fase 3 d’emergència per sequera, el reg amb aigua no potable només es permetrà per a la supervivència d’arbres de caràcter singular o monumental.