El temporal Gloria ha afectat la mobilitat de la ciutat. Durant la matinada un arbre ha caigut al pont d’Esplugues i ha deixat sense funcionament la catenària del Trambaix. A dos quarts de vuit se n’ha restablert el servei, però a causa de la incidència, els tramvies circulen amb retards. El Trambesòs també ha notat les conseqüències de la borrasca. En aquest cas, a primera hora del matí, els combois circulaven amb retard per acumulació d’aigua a les vies.

També a la línia R1 de Rodalies s’han acumulat retards superiors als 30 minuts perquè els trens circulen per via única entre Vilassar i Mataró a conseqüència del temporal. També l’R2 ha registrat retards pel Gloria.

Des de les 12.40 h, Renfe ha anunciat que a la línia R1 només circula un tren entre Maçanet i Hospitalet cada hora pel temporal marítim que afecta el traçat entre el Masnou i Sant Pol. Dues hores després, la circulació ha quedat totalment interrompuda entre Arenys de Mar i Maçanet.

Vies del tren de l’R1 de Rodalies al seu pas per Sant Pol de Mar

L’aeroport manté l’activitat amb alguns retards

Tot i el temporal, l’aeroport del Prat manté l’activitat “sense afectacions rellevants”, segons ha informat Aena. La tempesta no ha obligat a fer cap tipus de regulació en els vols, tot i que sí que es registren alguns retards que, segons han informat a betevé, entren dins de la “normalitat”. Una dels passatgeres afectades per aquests retards ha explicat a betevé que, una hora i mitja després d’aterrar a l’aeroport procedents de Miami, continuen tancats dins de l’avió sense poder-ne sortir.

Atrapats interior avió Miami

L’activitat marítima s’ha suspès

El cap del servei de Platges de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, Dani Palacios, ha assegurat en una entrevista a ‘El matí de Barcelona’ que la borrasca Gloria es podria qualificar com el pitjor des del 2003 i, probablement, d’aquest segle. Palacios afirma que s’ha perdut bona part de la superfície de les platges i que a gairebé tot el litoral barceloní les onades han arribat a tot el passeig Marítim.

Per culpa del temporal de mar, el Port de Barcelona ha hagut de suspendre tota l’operació marítima, és a dir, l’entrada i sortida de vaixells de les instal·lacions, i també s’ha aturat l’operació terrestre de tres terminals de contenidors. A més, s’han tancat diverses zones del port com el trencaones i l’accés al Maremagnum només es pot fer per la rambla de Mar.

787 trucades i missatges de WhatsApp falsos

Protecció Civil demana a la ciutadania “evitar qualsevol situació i conducta de risc”, i alerta que els pitjors efectes de la borrasca encara s’allargaran fins dimecres. D’altra banda, des que va començar el temporal, el telèfon d’Emergències 112 ha rebut més de 4.402 trucades. Gairebé la meitat procedeixen del Barcelonès (1.172) i del Maresme (868). Des de Barcelona s’han rebut 787 trucades. Algunes d’aquestes trucades alertaven d’arbres i branques caiguts.

Des de Protecció Civil també han alertat d’un missatge fals relatiu a la suspensió de les classes aquest dimarts i que s’ha fet viral a través del WhatsApp i de Telegram. El missatge, on sembla que la Generalitat s’adreci a les famílies, explica erròniament que s’ha decidit suspendre les classes a tot Catalunya pel fort vent.

Activats els plans per mala mar i ventades

A Barcelona es manté activat, en fase d’emergència, el Pla d’actuació d’emergència municipal per mal estat de la mar, que implica la prohibició d’accedir a les platges, a l’aigua i als espigons mentre duri l’episodi.

Pel que fa a les ventades, continua activat en fase d’alerta el pla municipal de protecció per episodis de vent. Un pla que, en aquest cas, manté les portes dels parcs tancades pel risc de caigudes de d’arbres i branques a la via pública. També en les darreres hores s’han cancel·lat multitud d’activitats esportives previstes a l’exterior.

Què ens espera?

El temporal de primera categoria s’allargarà fins dimecres. Les previsions apunten que aquest dimarts continuarà la pluja, però de manera intermitent al matí. Durant el vespre i la nit s’espera una nova franja de ruixats intensos. Aquest dimarts s’haurà d’estar alerta al cabal dels rius, que podrien tornar a créixer com ja va fer el mes d’octubre. Aleshores el Llobregat va superar 500 m3 per segon i el Besòs va fregar els 300 m3 per segon. Atenció també al vent, que continuarà sent fort, i al temporal de mar. Les onades podrien arribar als set metres.