La borrasca Gloria, que s’allargarà fins dimecres, ha viscut aquest dilluns el moment àlgid pel que fa a les ratxes de vent i el fort onatge. El Port ha detectat una ratxa de vent de 113 km/h, la més elevada dels últims vuit anys. També destaquen els 104 km/h registrats a l’Observatori Fabra o els 98 km/h a Gràcia. El temporal marítim a Barcelona, a més, és d’una intensitat com feia anys que no es veia. La boia de Barcelona ha deixat d’oferir dades des de la mitjanit però la de Begur ha registrat onades de fins a 12 metres. Gloria també ha portat pluja, que ha començat a caure amb intensitat a partir del vespre.

A causa de la intensitat del vent i la força de les onades, l’Ajuntament ha passat a fase d’emergència el Pla bàsic d’emergència per mal estat de la mar i ha prohibit l’accés a la sorra de les platges. Des del Port de Barcelona han anunciat, a més, que s’ha tancat l’accés a diverses zones per seguretat, com el Moll Adossat, el Nou passeig del Trencaones i la plaça Rosa dels Vents.

Possible falsa alarma d’una caiguda al Besòs

Els Mossos d’Esquadra van rebre l’avís d’un testimoni que creia haver vist com queia una persona al riu Besòs des de l’espigó mentre fotografiava el temporal. Salvament Marítim i unitats aquàtiques dels Mossos i els bombers busquen un home que podria haver caigut a la desembocadura del riu Besòs. El conseller de l’Interior, Miquel Buch, va explicar al vespre que es podria tractar d’una falsa alarma.

L’alerta pel mal estat de la mar també ha provocat cancel·lacions de diversos ferris que enllacen el Port de Barcelona amb els de les Balears, com els que havien de sortir del port de Ciutadella o el d’Alcúdia.

Abres caiguts i una estructura d’obra a terra

Les fortes ratxes de vent han causat diverses afectacions arreu de la ciutat. Aquest dilluns al matí els alumnes i treballadors de l’Escola Tres Pins a Montjuïc s’han trobat amb un arbre tombat al pati del centre educatiu. També n’ha caigut un al carrer de Bòbila, al Poble-sec.

També s’ha desplomat una estructura d’una obra al passeig de la Zona Franca, que ha causat un ferit lleu.

La caiguda d’alguns elements a causa del fort vent ha alterat el funcionament habitual d’algunes instal·lacions de Barcelona. Per exemple, l’Escola Ramon Llull ha anul·lat les classes aquest dimarts després que hagi caigut una claraboia.

Els parcs de la ciutat, amb l’accés restringit

Protecció Civil ha demanat als municipis de Barcelona, Girona i la Catalunya Central que suspenguin les activitats a l’aire lliure aquest dilluns i dimarts. L’Ajuntament de Barcelona manté el tancament de parcs i jardins perquè el vent pot provocar la caiguda de branques i arbres. Tampoc no ha obert el Zoo de Barcelona.

Equips de futbol barcelonins com l’Europa, el Sant Andreu o el Júpiter han suspès els entrenaments. A banda d’activitats a l’aire lliure suspeses i parcs i jardins tancats, el vent també ha motivat el tancament preventiu del Telefèric de Montjuïc.

21 ferits a tot Catalunya

El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha informat que ha fet un total de 21 persones han resultat ferides a causa del fort vent i han hagut de ser traslladades a centres sanitaris. Una persona es troba en estat greu, després de patir una contusió a Cornellà.

El telèfon d’emergències 112 ha rebut fins a les 19 h 3.478 trucades per 2.576 incidents relacionats amb el temporal. D’aquestes trucades, gairebé el 20 % (690) s’han fet des de la ciutat de Barcelona.

Afectacions a Rodalies

El fort vent està afectant el servei de Rodalies, sobretot el de l’R1, que circula pel litoral. A petició dels Bombers, durant uns minuts s’ha interromput la circulació de trens entre Badalona i Montgat pel risc de caiguda d’arbres. El servei ja s’ha reprès, tot i que hi ha demores. La freqüència de pas s’ha anat recuperant durant la tarda.

La borrasca Glòria no ha afectat aquest dilluns el trànsit aeri a l’Aeroport de Barcelona. A les instal·lacions, però, un usuari de Twitter ha publicat un vídeo amb plaques metàliques arrencades de l’edifici pel vent.