El temporal de pluja que ha caigut la nit de dimarts i la matinada de dimecres, amb gairebé 100 l/m2 a Barcelona, ha multiplicat per 60 el cabal habitual dels rius Besòs i Llobregat. Han arribat fins als 292 m3/s i 554 m3/s, respectivament.

El Besòs, millora lenta durant el matí

El riu Besòs ha tingut un cabal màxim de 292 m3/s, entre les 3 i les 4 h de dimecres. A partir de llavors ha anat disminuint de cabal, però a les 9 h encara circulava entorn dels 120 m3/s. El seu cabal mitjà és de 5 m3/s.

Evolució del cabal del riu Besòs. Dades de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

El Llobregat, lleu repunt per la pluja matinal

El cabal màxim del Llobregat també s’ha registrat durant les primeres hores de la matinada, arribant fins als 554 m3/s. A les 9.30 h era de 505 m3/s i ha viscut un repunt durant les primeres hores del matí de dimarts perquè ha plogut a les zones mitges de la conca, segons el Xavi Duran, de l’Agència Catalana de l’Aigua. Malgrat això, Duran preveu un lent retorn a la normalitat fluvial del Llobregat a mesura avanci el dia. El cabal mitjà és d’entre vuit i nou m3/s.

Evolució del cabal del riu Llobregat. Dades de l’ACA

Des de l’ACA descarten l’obertura de comportes als embassaments, ja que el temporal és molt benvingut, després que s’actives la prealerta per sequera a principi d’aquest mes d’octubre.

Les reserves hídriques als embassaments de les conques internes de Catalunya, les que abasteixes d’aigua la ciutat de Barcelona i la rodalia, es trobaven dimarts al 53 % de capacitat. Fa un any eren al 88 %.