El comitè tècnic dels plans Neucat, Inuncat i Vencat, s’ha reunit aquest diumenge a la tarda al Departament d’Interior per tal d’avaluar el fenomen meteorològic advers que afectarà tot Catalunya a partir de dilluns. D’aquesta manera han volgut definir les actuacions que siguin necessàries tenint en compte el temporal de vent, pluja, neu i mala mar que es preveu.

Evitar activitats al front marítim i en zones arbrades

En la roda de premsa, des de Protecció Civil han volgut traslladar el missatge a la ciutadania que aquesta setmana hauran de condicionar les seves activitats a les situacions de risc que hi pot haver. Demanen molta precaució. A Barcelona, recomanen evitar activitats al front marítim pel fort onatge, així com zones arbrades a l’aire lliure pel fort vent que està bufant. Sergio Delgado, subdirector de Protecció civil, ha explicat que aquest diumenge el Port de Barcelona ja s’ha hagut de rescatar una persona que feia surf d’estel a la platja. No només això, el temporal de vent ja ha generat a tot Catalunya més de 300 serveis de Bombers i 600 trucades al 112.

“Insistim que Barcelona està dins d’aquest territori que es veurà afectat per les activitats ordinàries, inclosa l’activitat habitual. En el cas que el vent i l’onatge afecti l’activitat s’ha d’adequar a aquesta activitat de risc” ha dit Delgado en la roda de premsa, on ha explicat que ja han demanat als Ajuntaments que avancin el tancament dels parcs, com ja ha fet el consistori de Barcelona. “Suposant que la gent es pogués trobar que hi ha un accés habilitat en un espai arbrat, el consell de Protecció Civil és evitar-lo”.

Atenció a les carreteres per les possibles nevades

Des del Servei Català de Trànsit demanen a la ciutadania que abans de sortir s’informin de l’estat de les vies, sobretot en aquells indrets on es preveuen fortes nevades, perquè hi ha poden haver eventuals restriccions de trànsit i afectacions. També han recordat la importància de dur cadenes al vehicle en cas que es tingui previst circular per carreteres que puguin veure’s afectades per la neu. En aquest cas, no es preveu que Barcelona pugui arribar la neu, que es concentrarà més aviat en les comarques interiors de Girona, així com a les Terres de l’Ebre. El que sí que podria complicar la circulació a Barcelona podria ser la pluja que està prevista que caigui de manera sostinguda i abundant dimarts i dimecres d’aquesta setmana.

Aquest dissabte, Protecció Civil ja va activar al migdia el pla Ventcat en fase d’alerta pel temporal Gloria. I l‘Ajuntament ha iniciat el Pla bàsic d’emergència municipal per mala mar aquest diumenge. Per això, el consistori ha prohibit l’accés als espigons de la platja i entrar a l’aigua mentre duri l’episodi de fort onatge. Aquest diumenge al matí, els veïns de la Barceloneta ja s’estaven preparant per evitar els danys que podrien provocar el fort temporal.