Si pugem 260 esglaons de la Basílica de santa Maria del Pi, a uns 45 metres d’alçada, coneixerem la Vicenta, la Josepa, l’Antònia, la Maria, l’Andreua i la més petita l’Esquirol: les campanes de la torre més alta de la ciutat antiga de Barcelona. 

Santa Maria del Pi conserva un conjunt important tant per la qualitat de les seves campanes com per la seva grandària i antiguitat. Un grup d’entusiastes va fer una campanya de recollida de donacions per donar veu a aquest conjunt que es remunta a finals del segle XV, emprenent la restauració del toc català a Barcelona.

Restaurar el toc català de campanes

La Mireia és campanera i membre d’aquesta entitat: l’Associació d’Amics i Amigues del Campanar del Pi. Gràcies a ells s’ha recuperat la tradició del toc de campanes i ha recreat el toc català : una tècnica que l’asseu és a dir, que fa girar la campana fins tenir-la cap per avall sense que faci la volta sencera. Al punt més àlgid, retrocedeix per repetir la cadència en l’altra direcció.

Per la Mireia va ser un amor a primera vista: “Coneixes les campanes, la seva història i t’enamores perquè estaven empresonades i tocaven elèctricament i creiem que calia alliberar-les i tocar-les manualment”. Per ella “les campanes és un mitjà de comunicació, no només de religió. És del poble: toca festes, toca incendi, toca sometents”, aquest últim toc el que feien servir les milícies ciutadanes per alertar els barcelonins, com va passar durant la Revolta dels Segadors.

Les campanes és un mitjà de comunicació, no només de religió. És del poble: toca festes, toca incendi i toca sometents.
Mireia Delgado, campanera de Santa Maria del Pi

Les campanes amb més qualitat sonora de la ciutat

Unes campanes molt especials, ja que són considerades el conjunt més important de la ciutat, tant per la seva antiguitat com per la quantitat i qualitat dels seus bronzes. A Barcelona hi ha campanes més antigues, o no són operatives o pertanyen a petits conjunts sonors sense gran entitat.

Moltes de les esglésies de Barcelona i de Catalunya van perdre les seves campanes per les destruccions de la Guerra Civil. A Barcelona es van salvar la Catedral, la Mercè, Sant Just i Santa Anna, entre altres parròquies, juntament amb Santa Maria del Pi conserven el patrimoni de campanes més important de Barcelona.