(ACN / Redacció) L’Arquebisbat de Barcelona ha iniciat la restauració de l‘escultura gòtica de la Mare de Déu de la Mercè, patrona de la ciutat de Barcelona. L’obra ja es troba als laboratoris del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC), on s’han iniciat les anàlisis.

La intervenció es farà en dues etapes, en una primera fase es durà a terme un estudi cientificotècnic i la conservació curativa de la peça. L’any 2022, es completaran els treballs de restauració. Així doncs, l’obra ha deixat provisionalment la seva ubicació habitual, el cambril situat a l’absis de la basílica de la Mare de Déu de la Mercè de Barcelona, i ja ha estat substituïda per una rèplica de la talla que va fer l’escultor Josep Barbero a la segona meitat del segle XX.

Valor històric i artístic

L’estat de conservació de la talla de la marededeu es pot considerar entre regular i dolent. Regular pel que fa al suport de fusta, i dolent a nivell puntual de capes de preparació i policromia. Enguany la restauració ha rebut una subvenció del Departament de Cultura de la Generalitat.

L’escultura és una talla de fusta policromada i daurada, d’època gòtica, l’autoria de la qual s’atribueix a Pere Moragues, escultor, arquitecte i orfebre barceloní. Més enllà del seu valor històric i artístic, la imatge forma part d’un dels principals conjunts de patrimoni cultural immaterial del país per la seva vinculació estreta amb l‘orde mercedària, present en 23 països, i al seu patronatge sobre la ciutat de Barcelona, que es remunta al segle XVII, i que va donar lloc a les Festes de la Mercè.