Des de fa tres anys, la capella de la Pietat de l’Església de Santa Anna, al barri Gòtic de Barcelona, s’ha convertit en un espai per ajudar les persones més necessitades. Una ajuda solidària feta realitat gràcies als prop de 100 voluntaris que durant els darrers anys han fet possible que, persones sense llar i menors migrants no acompanyats, trobessin en aquesta capella un lloc de trobada com defineix Tomàs Padrós, voluntari de l’Esglèsia de Santa Anna.

“Un lloc on trobar aliments, descansar i, sobretot, en un espai d’acollida on les persones tenen nom i cognoms i se senten escoltades”

Amb l’arribada de la crisi derivada de la pandèmia de la covid-19 tot ha canviat. S’han desbordat les peticions d’ajut i no parem de rebre noves persones i nous perfils que ara fan cua per demanar aliments. Segons explica Tomàs Padrós s’han hagut de transformar en un simple espai per repartir aliments. “Ara només podem donar aliments, però no podem tenir contacte amb les persones necessitades. Només hi podem parlar a través de la distància” 

El coordinador de voluntaris de l’església, Adrià Padrosa, ens explica que estan desbordats davant l’allau de noves persones que necessiten ajut.

“Abans eren persones sense llar, i ara també hi ha persones que vivien de l’economia submergida i que s’han vist amb zero ingressos. També persones que tenen feina però que no han cobrat durant mesos els ERTO”

Els voluntaris de l’església es mouen sense parar entre les caixes plenes d’aliments frescos i emvasats que hi ha repartits a la capella. Preparen les bosses amb un esmorzar, dinar i sopar que reparteixen cada matí a persones que fan cua davant la porta de l’església. Com explica Adrià Pedrosa, “ara donem un pícnic diari a prop de 250 persones perquè tinguin l’alimentació diària, un menjar que ens arriba de l’Ajuntament de Barcelona i de moltes altres entitats socials i religioses”.
Davant l’allau de persones que actualment demanen ajut, els voluntaris d’aquest hospital de campanya han adaptat alguns espais per donar resposta a les futures necessitats dels usuaris. “Hem construït dues dutxes i dos lavabos perquè sabem que moltes persones necessitaran espais d’higiene personal, ja que molts hauran perdut l’habitació rellogada on vivien”, explica Pedrosa.

En el següent reportatge coneixem alguns dels voluntaris que, fins i tot durant el confinament, han anat fins aquesta església del Gòtic per ajudar als qui més ho necessiten.

Un cop repartides les bosses amb aliments del matí la feina a l’esglèsia de Santa Anna no acaba. Cada tarda arriben a la capella de la Pietat nous voluntaris que participen en el projecte “Famílies ajuden a Famíles”. Una iniciativa que han creat diferents famílies vinculades a l’esglèsia i que reparteixen lots de menjar a domicili a famílies necessitades.

Aquests voluntaris arriben a l’esglèsia, alguns amb els seus cotxes particulars, per recollir les caixes amb aliments i productes no alimentaris que necessiten famílies amb fills. L’Alba Sobirana, voluntària d’aquets projecte, ens explica que “no només repartim lots d’aliments i productes bàsics sinó que també escoltem a les famílies i les ajudem a resoldres els problemes que puguin tenir”

Com diu Adrià Pedrosa, coordinador de voluntaris, “aquesta preciosa capella s’ha convertit en un hospital de campanya per ajudar els qui menys tenen i més necessiten. A tots aquells que han quedat exclosos de la societat”.