L’actor terrassenc Pere Arquillué reposa ’53 diumenges’, la comèdia de Cesc Gay, al Teatre Romea, i ens en ve a parlar a l”Àrtic’.

Una reunió familiar abans de la pandèmia

A ’53 diumenges’, Pere Arquillué interpreta un actor de mitjana edat frustrat per la manca d’oportunitats amb què s’ha trobat a la seva carrera. Ara té una oferta més aviat poc engrescadora: fer un anunci de gaspatxo. Interpretarà el tomàquet, concretament. Per si això no fos suficient pel seu ego, al seu germà gran sembla que tot li surt bé i ara ha escrit una novel·la que li ha ocupat, precisament, 53 diumenges. Enmig de la tensió entre tots dos hi ha una tercera germana, que defuig el conflicte de manera compulsiva, i un pare, el gran absent de la funció, que s’està fent gran i de qui els seus fills s’hauran d’ocupar… si aconsegueixen posar-se d’acord.

“A vegades, doncs, per circumstàncies, les que siguin a la vida, doncs mira, les coses van, a mi m’ha anat molt bé i sempre he tingut feina. Però és una feina molt dura, i una feina on es pateix molt, i més amb els temps que estan corrent. Des del 2008 cap aquí, amb la primera crisi, ja ho vam notar molt. El sector va tenir una hòstia molt forta i ara, per acabar de reblar el clau, doncs tot això de la pandèmia. És un ofici, és una feina, que la gent es pensa que hi ha molt de glamur, i no, el que hi ha moltes vegades és molt sacrifici, molt patiment”

Pere Arquillué

Al voltant d’una sèrie de trobades familiars frustrades s’estructura aquesta comèdia teatral, la segona que ha escrit Cesc Gay i que protagonitza Pere Arquillué, acompanyat d’Àgata Roca, Lluis Villanueva i Cristina Plazas. Estrenada amb gran èxit a finals del 2020, en un context en què la pandèmia havia alterat les trobades familiars, es reposa ara a partir del 28 de desembre al Teatre Romea.

L’idili teatral entre Cesc Gay i Pere Arquillué va començar el 2015 amb l’estrena d’‘Els veïns de dalt’. L’èxit d’aquest espectacle ha facilitat que el cineasta repeteixi en aquest registre còmic amb l’actor de Terrassa, ja sigui al teatre, amb ’53 diumenges’, o a la televisió, on Pere Arquillué ha interpretat un dels personatges més estripats de la seva carrera acompanyant Leonardo Sbaraglia a la sèrie de Movistar+ ‘Félix’.

Consell de guerra a Pere Arquillué

El terrassenc Pere Arquillué sentia tan forta la vocació d’actor… que es va arriscar a passar per un consell de guerra per complir el seu somni. Corrien els anys 80, i el jove Pere estava fent el monòleg d’ingrés a l’Institut del Teatre quan la Guàrdia Civil el va anar a buscar com a pròfug perquè anés a fer la mili. Però per sort, ni el jurament a la bandera ni el “todo por la patria” li van impedir convertir-se en un dels intèrprets més aplaudits de l’escena catalana, capaç d’encarnar personatges de la talla del comte Arnau, el malèvol i postmodern Ricard III o el sempre tràgic i loquaç Cyrano de Bergerac.

Però el Pere és un animal teatral capaç de donar-ho tot, i no té manies en confessar-nos el seu ‘Primer amor’, erigir-se com a ‘enemic del poble’ si les circumstàncies ho demanen, o viatjar a un ‘Jerusalem’ devastat situat al Teatre Romea. Ara, després d’haver de patir ‘Els veïns de dalt’ del Cesc Gay, repeteix amb el director i s’enreda en una discussió familiar que dura ’53 diumenges’. I per això avui l’hem convidat a l’Àrtic, on farem tot el possible perquè se senti com en família, això sí, amb tots els seus membres ben avinguts.

Pere Arquillué