L’Antonio Baños conversa amb en Josep Castells, membre del Consell Parroquial de l’Església de Sant Andreu i també del Centre d’Estudis Ignasi Iglésias, sobre el futur d’aquest emblemàtic espai.

A tocar de la plaça d’Orfila, hi ha la parròquia de Sant Andreu de Palomar, on es conserven les restes històriques que van inspirar l’himne nacional de Catalunya, ‘Els segadors‘.

“La revolta dels Segadors”

Cap al mes de juny, era tradició que els segadors vinguessin a Barcelona per demanar als propietaris dels camps de blat que els contractessin per fer la sega. El 22 de maig del 1640 va haver-hi un aixecament dels pagesos catalans contra les tropes castellanes que estaven al territori per la guerra dels Trenta Anys, en conflicte amb França.

Els segadors, descontents, es van revoltar i es van reunir a Sant Andreu. Allà es van fer amb el Sant Crist i el van fer servir com a estendard i emblema. El 7 de juny del mateix any, va tenir el que es coneix com el Corpus de Sang, “la revolta dels Segadors”. Va ser el punt inicial de la revolta de Catalunya contra el govern del comte duc Olivares i la monarquia de Felip IV de Castella i, per tant, el desencadenant de la guerra dels Segadors (1640-1659).

La capella la van cremar durant els fets de la Setmana Tràgica (1909) i només en van quedar alguns murs i altres vestigis, com les voltes. Del Sant Crist només se’n va salvar una cama. Aquella cama va ser guarnida amb un llaç de la bandera catalana i va ser custodiada per l’historiador local mossèn Clapés. El Sant Crist dels Segadors que penja avui de les parets de la capella és una reproducció.

Protecció com a Bé Cultural

El Departament de Cultura de la Generalitat ha declarat Bé Cultural d’Interès Nacional en la categoria de lloc històric la capella dels Segadors de Sant Andreu de Palomar i n’ha delimitat l’entorn de protecció. Historiadors andreuencs havien insistit que era urgent rehabilitar la capella, en molt mal estat de conservació.  

Aquesta resolució comporta, a la pràctica, que no es poden tramitar llicències de parcel·lació, edificació o enderrocament a la zona afectada, i també se suspenen les llicències ja concedides.