Els campaners de Barcelona es reuneixen per primera vegada en una trobada que vol convertir-se en una cita anual per compartir experiències. Actualment a Barcelona hi ha cinc grups de campaners que fan repicar de forma manual les campanes de les parròquies de Sant Vicenç de Sarrià, de Crist Rei de la Sagrera, de Sant Andreu de Palomar, de Santa Maria del Pi i de Santa Maria de Badalona. Amb aquesta iniciativa es vol aconseguir que tots els grups es coordinin entre ells per donar a conèixer aquest ofici tan antic que s’havia perdut poc després de la Guerra Civil i que de mica en mica es comença a recuperar a Barcelona.

Una vintena de persones han participat en aquesta trobada que ha estat organitzada per l’Associació d’Amigues i Amics del Campanar de Santa Maria del Pi. Des de fa tres anys aquesta associació ofereix tot d’activitats per recuperar els tocs i repics de campanes, a la vegada que fan recerca dels tocs que hi havia antigament a la ciutat. Ara l’associació s’ha ofert a altres grups per ajudar a recuperar el so manual de les campanes, molt diferent dels actuals sistemes electromecànics que sonen actualment a la majoria de parròquies de la ciutat.

La trobada ha comptat amb el rector de la basílica de Santa Maria, mossèn Lluís Ramis, que han fet un parlament. El moment més emocionant per això ha estat quan han pujat al campanar de la parròquia de Santa Maria del Pi i han fet repicar les campanes. Unes campanes molt especials, ja que són considerades el conjunt més important de la ciutat, tant per la seva antiguitat com per la quantitat i qualitat dels seus bronzes. A Barcelona hi ha campanes més antigues, o no són operatives o pertanyen a petits conjunts sonors sense gran entitat.

En la recuperació d’aquestes campanes ha estat clau l’Associació d’Amigues i Amics del Campanar de Santa Maria del Pi, que en aquests últims anys ha alliberat aquestes campanes històriques. El 2017 es van trobar que aquestes estaven obstaculitzades per un ferro, un fet que no deixava tocar-les manualment. La seva feina ha estat arreglar-les per poder fer el toc tradicional català, que s’havia perdut per complet a la ciutat i que ara només es pot sentir en la Parròquia de Santa Maria del Pi.

En els altres campanars de la ciutat que es toca de forma manual, no ho poden fer perquè les campanes no han estat restaurades i podria ser perillós fer aquest toc que necessita deixar la campana de cap per avall una estona.