cant sibil·la catedral barcelona

El ‘Cant de la Sibil·la’ de la Catedral de Barcelona, l’acte tradicional que es fa la nit de Nadal, s’avançarà una hora aquest 2021 a causa de la sisena onada de la covid i les restriccions que prepara el govern de la Generalitat, com el toc de queda o la limitació de l’aforament al 70 %. Així, la celebració dels actes religiosos de Nadal a la Catedral començaran el 24 de desembre a les 21.15 h, moment en què s’obriran les portes, i a les 21.45 h es farà el ‘Cant de la Sibil·la’ per part del Cor Francesc Valls. Fins ara, el cant estava previst a les 22.45 h.

Tot i el canvi d’horari, el contingut del ‘Cant de la Sibil·la’ es manté i aquest 2021 es podrà escoltar en directe l’encàrrec de la revisió contemporània, encarregada al compositor Albert Guinovart i que és una novetat des del 2020. La Sibil·la serà interpretada, per tercer any consecutiu, per la mezzosoprano Mariona Llobrera, sota la batuta de Pere Lluís Biosca.

El ‘Cant de la Sibil·la’: què és?

El ‘Cant de la Sibil·la’ és un drama religiós que es va deixar de representar a la Catedral barcelonina el 1575, en ser considerada un ritual pagà. Fins aleshores, a l’edat mitjana, va tenir gran difusió al sud d’Europa, tot anunciant la proximitat de la fi del món. A partir del segle XIX, l’interès per la Sibil·la va anar creixent fins que algunes esglésies van recuperar-la. La Catedral de Barcelona va recuperar-lo l’any 2009, un any abans que aquest cant fos declarat Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco.

Altres edificis religiosos de Barcelona com la basílica de Santa Maria del Mar, la parròquia dels Sants Gervasi i Protasi o la de Santa Maria de Gràcia acullen també el ‘Cant de la Sibil·la’.