Crear el pastís que hauria enamorat la soprano Victòria dels Àngels. És l’encàrrec que va rebre la pastisseria Mervier Canal per part de la Fundació Victoria dels Àngels per commemorar el centenari del naixement de la soprano barcelonina. El resultat és Victòria, una recepta que s’ha compartit amb tots els agremiats perquè la ofereixin en els seus aparadors.

“Res no ens faria més il·lusió que els pastissers fessin seu aquest pastís i en creessin les seves pròpies versions”, explica el pastisser Lluís Estrada, de Mervier Canal, autor de la proposta. Una recepta que ha buscat “combinar la calidesa de la merenga, l’avellana, la crema de mantega amb marrón glacé i un petit contrapunt àcid del cassís.

El pastís es va presentar el febrer passat a Nova York durant la inauguració de l’exposició per celebrar el centenari del naixement de la soprano barcelonina. La fundació que porta el seu nom ha preparat un programa d’accions per commemorar l’efemèride i reivindicar la seva figura com a artista, dona i pionera.

La recepta del pastís Victòria

El pastís, segons informa en un comunicat el Gremi de Pastisseria de Barcelona, es prepara sobre una “dacquosie” –una base amb clares d’ou, farina d’avellana torrada, sucre i farina. Al damunt s’hi posa una capa de crema de marron glacé elaborada amb crema pastissera, crema de mantega i pasta de marron glacé.

Es cobreix amb una planxa de merenga seca i al damunt hi va una capa de trufa de cassís elaborada amb la polpa d’aquest fruit i cobertura de xocolata blanca. El pastís es culmina amb una altra planxa de “dacquosie” i crema de marron glacé i un broquet de saint honoré. Es decora amb bocins de marron glacé i paper d’or.