Els llibres i les roses són els grans protagonistes de Sant Jordi, però aquesta celebració també té una expressió gastronòmica molt popular: el pa de Sant Jordi. Es tracta d’un pa de pagès amb formatge i sobrassada que, col·locant a capes aquests elements, dibuixa les quatre barres de la bandera catalana.

El pa de Sant Jordi no té una llarga tradició, sinó que és de creació contemporània. El va inventar el 1980 el forner barceloní Eduard Crespo. Des de llavors, el Gremi de Flequers de Barcelona ha promogut la seva producció i, actualment, és fàcil trobar-lo en la majoria de forns de la ciutat per Sant Jordi i en altres dates destacades com la diada de l’Onze de Setembre o la Mercè.

Ingredients del pa de Sant Jordi

  • 1050 g de farina
  • 80 g de llevat
  • 175 g de formatge
  • 150 g de sobrassada
  • 200 g de nous
  • 38 g de llard
  • 25 g de sucre
  • 30 g de sal
  • 485 g d’aigua

 

 

Recepta del pa de Sant Jordi pas a pas

La base

El pa de Sant Jordi és una combinació de tres pans: un pa de nous, un de formatge i un de sobrassada. Per això, el primer és fer les masses d’aquests tres pans.

Per fer la pasta del pa de nous barregem 250 grams de farina, 200 grams de nous, 30 grams de llevat, 38 grams de llard, 25 grams de sucre, 115 grams d’aigua i 5 grams de sal.

La pasta per al pa de formatge porta 400 grams de farina, 175 grams de formatge, 25 grams de llevat, 210 grams d’aigua i 12,5 grams de sal.

El pa de sobrassada té com a base 400 grams de farina, 150 grams de sobrassada, 25 grams de llevat, 160 grams d’aigua i 12,5 grams de sal.

Per fer cada pasta, barregem els ingredients i els remenem durant uns 20 minuts. Hem d’aconseguir una massa de textura homogènia i elàstica, que es pugui treballar sense que es trenqui.

Composició i cocció

Quan ja tenim les masses dels pans a punt, prenem la de formatge, estenem la pasta amb un corró fins que tingui un centímetre de gruix i formem un rectangle. Fem el mateix amb la de sobrassada, que serà de dimensions una mica més petites. Col·loquem una capa sobre l’altra i fem particions en rectangles llargs, que superposarem fins tenir sis barres de formatge i quatre de sobrassada per aconseguir el dibuix de la senyera.

Estenem la pasta de nous i hi emboliquem les capes que hem format amb la pasta de formatge i de sobrassada. Una vegada embolicat, tallem en porcions d’uns quatre centímetres o de la mida que vulguem fer els pans.

Deixem reposar els pans perquè fermentin durant una hora i mitja i els posem al forn a 210º durant uns 10 minuts.