color rosa Sant Jordi

La rosa de Sant Jordi és un dels elements essencials de la diada, juntament amb els llibres. Tot i que els darrers anys cada cop és més habitual veure roses de tots colors a les parades de roses, la més tradicional i demanada és la de color vermell, que aconsegueix prop del 90 % de les vendes. Però per què la rosa de Sant Jordi és de color vermell i què significa?

Per començar, hem de recuperar la llegenda de Sant Jordi, que ens explica que després de fer front al drac, el cavaller li provoca una ferida de mort, de la qual brolla sang. Sang de color vermell.

Vermell, el color de l’amor romàntic

El vermell també és un color que tradicionalment té uns conceptes culturals molt arrelats al llarg de la història. És el símbol de l’amor romàntic, de la passió i la sexualitat, de manera que la rosa vermella es considera la més adequada per ser regalada entre persones enamorades i amants.

roses sant jordi juliol 2020

A més, la rosa vermella sol anar acompanyada d’una espiga de blat, que representa la fecunditat, encara que també hi ha qui ho interpreta com un senyal de l’arribada del bon temps.

Els catalans acostumen a regalar la rosa vermella, per tradició, a la parella, però també a la mare, germana, veïna o amiga, però si es té en compte el que simbolitza i es volen evitar males interpretacions, segurament s’hauria de triar un altre color.

La puresa de la rosa blanca

En el cas de la rosa blanca, s’associa a la puresa i la innocència, raó per la qual solen guarnir els rams de les núvies més tradicionals. I regalar-ne, a qui sigui, sol anar acompanyat de la voluntat de construir un nova etapa.

La rosa rosa, absència de maldat

Potser hi hauria debat sobre si el color va donar nom a la flor o al revés. El cas és que el color rosa denota l’absència de maldat, però es va més enllà que amb les roses blanques, i el regal d’una rosa rosa implica una alabança a la simpatia i la sinceritat, comporten estima, cordialitat i bellesa.

La rosa groga, la de l’amistat

Tot i que els darrers anys la rosa groga s’ha associat a casa nostra amb altres conceptes més polítics, el color groc significa llum, alegria, optimisme i amistat. És una bona rosa per regalar entre amics o familiars i, fins i tot, per desitjar bona salut. Tanmateix, el groc també té una banda més fosca relacionada amb la gelosia, la mentida o la traïció. I no cal oblidar que és un color que defugen les persones més supersticioses en considerar-lo el color de la mala sort.

rosa primadona

A partir d’aquí es poden trobar roses de mil i un colors aconseguits de forma artificial, com barreges de diversos tons o colors blaus, símbol de confiança i afecte, o fins i tot el negre. En aquest sentit, és qüestió de gustos i preferències. Amb quina rosa de Sant Jordi et quedes?

Què vols saber del Sant Jordi 2024 a Barcelona?