Amb la intenció de convertir-lo en una tradició pastissera a la ciutat, el Gremi de Pastisseria de Barcelona ha presentat per segon any consecutiu les Postres de la Mercè. Es tracta d’una base de massa sablé coberta amb crema d’ametlles, un cremós de mel, ametlles laminades i coberta d’un llit de figues fresques. Un pastís d’inspiració mediterrània elaborat amb productes de proximitat i de temporada.

“Elaborar el pastís amb figues, just ara que es troben en el seu punt més dolç és tot un encert”, diu Jordi Madern, de la pastisseria Foix. És un dels més de 100 establiments que aquest any tornaran a vendre les postres de la Mercè.

La Mercè com a diada pastissera

“Hem d’aconseguir que la Mercè també esdevingui una diada pastissera com ho és el dia de Reis o Sant Joan”, reclama Xavier Canal, de la pastisseria Canal. “Sempre és important que es parli de pastisseria”, defensa Josep Maria Rodríguez, que aquest dijous també ha assistit a la presentació del pastís que s’ha fet a l’Escola de Pastisseria del Gremi.

Pastisseries amb les postres de la Mercè

Com a novetat, aquest any s’ha elaborat un web amb un mapa on trobar totes les pastisseries participants. A més, si algun establiment s’anima a fer-ho, en els propers dies es pot donar d’alta al web.

La Mercè no tenia pastís

La història d’aquestes postres té el seu origen durant la Mercè del 2021, quan el xef d’Alkimia i Alkostat, Jordi Vilà, va preparar un sopar de festa major per al prestigiós pastisser Antonio Bachour, un dels més influents del món. Quan va arribar el final de l’àpat, Bachour, sorprès, es va mostrar estranyat que Barcelona no tingués unes postres típiques de les seves festes i va improvisar-ne unes inspirant-se en productes de temporada

L’any 2022, les postres de la Mercè es van incorporar a la proposta de moltes pastisseries de la ciutat i la seva àrea metropolitana. S’elaboren amb una base de massa sablé coberta amb crema d’ametlles, un cremós de mel, ametlles laminades i figues fresques. Es tracta, per tant, d’un pastís d’inspiració mediterrània, fet amb productes de proximitat i d’estricta temporada. 

Què vols saber de les Festes de la Mercè 2023?