Durant el Sant Jordi 2024 es vendran més de set milions de roses a tot Catalunya i a l’hora de comprar trobarem una pila de varietats, colors i formats diferents entre els quals podrem escollir a les floristeries i les parades a peu de carrer. Quines són les millors roses? En què ens hem de fixar per triar les flors més fresques del 23 d’abril? Al ‘bàsics’ hem parlat amb un dels principals majoristes de tot el territori, Quim Canal, propietari de Canal Flor, de Vilassar de Mar, que ens ha donat uns grapat de consells.

Les principals varietats de rosa: freedom, red naomi i explorer

Més del 90 % de les roses que es vendran per Sant Jordi provenen de Colòmbia, l’Equador i els Països Baixos i la majoria són de les varietats freedom, red naomi i explorer. La que té més sortida és la freedom, que prové de Colòmbia i l’Equador. Té forma de bulb allargat i té moltes espines. D’aspecte similar són les del tipus explorer, que arriben de l’Equador, tenen els pètals de color més fosc i no tenen espines. I pel que fa a la red naomi, es compra als Països Baixos i quan s’obre té una forma més aplanada. Quan fa calor s’obre abans que les altres dues espècies.

Com sabem si les roses són fresques?

El color brillant és un bon indicatiu tal com passa quan comprem peix, tot i que no és l’única pista a seguir. Tal com explica Quim Canal, “el més important és anar a la floristeria de confiança” i si no ho podem fer, ens hem de fixar “que el capoll sigui dur perquè si no està dur aviat podria caure de costat, la flor”. Això, pel que fa a les tres espècies més comprades per Sant Jordi, perquè també hi ha altres tipus que sempre tenen un capoll més rígid. També poden ser una bona pista la brillantor dels pètals i les fulles i que quan trenquem la tija es vegi de color verd. “Si fos de color negre voldria dir que la flor està morta”, apunta Canal.

Roses collides entre cinc i 10 dies abans de Sant Jordi

Si volem que la rosa sigui ben fresca també és important el moment en què ha estat collida al país d’origen. Segons Canal, “des del moment que es recull a Colòmbia o l’Equador passen com a mínim cinc dies” i per Sant Jordi moltes roses es cullen abans, perquè sinó seria materialment impossible que arribessin set milions de roses a Catalunya. Per tal que es trobin en el millor estat possible el dia 23 d’abril, els professionals de la flor les conserven en una temperatura d’entre tres i quatre graus i les conserven amb aigua i un líquid conservant.