En Roc Massaguer, Outconsumer, ens explica com funcionen jocs com el FIFA, l’NBA2K19, Madden, iRacing o Project Cars. Són alguns dels videojocs que fan servir la simulació per intentar imitar al màxim els esports que representen. Però sempre funciona? Són prou acurades les simulacions?

Claus

  • Els jocs de simulació pretenen recrear la realitat amb l’objectiu de practicar, analitzar o pronosticar alguna activitat.
  • Els videojocs esportius de simulació pretenen recrear les sensacions de practicar un esport des d’una consola o ordinador.
  • Se n’han fet de quasi tots els esports, però els de futbol com el FIFA, bàsquet com NBA 2K19 i futbol americà, com Madden són els més venuts.
  • Solen tenir una edició anual amb actualització dels jugadors i els equips i millores en el funcionament.

Problemes

  • Una simulació, per ben feta que sigui, sempre és una simplificació. Encara és impossible recrear la realitat, que té massa variables i accions tècniques diferents.
  • La simulació depèn de la intel·ligència artificial, que seria com un cervell que decideix com es comporten tots els jugadors que no controla el jugador humà.
  • Com recrees la intel·ligència d’un jugador real? Per exemple, pots crear un Xavi Hernández, però la seva habilitat no és fer la passada sinó veure-la, intuir-la. I al revés, un jugador que físicament és molt bo, però que pren sempre males decisions, com es recrea sense que un jugador humà intel·ligent millori les seves virtuts? O el típic jugador que té un percentatge molt alt en triples… però perquè en tira molt pocs i en situacions molt concretes.
  • Veure un partit d’un videojoc esportiu mai serà com veure l’esport, perquè en tots dos casos el jugador busca la millor forma de guanyar i gairebé mai s’aconsegueix de la millor manera en els dos llocs.

Es poden fer simulacions fiables?

La realitat és que de simulacions se’n fan moltes, però mai no es pot reproduir el factor humà; poden donar percentatges de probabilitat bastant lògics, però no te’n pots fiar al 100 %. Per exemple, són més bons predient esports amb mecànica, com ara les motos o els cotxes, que esports amb elements humans.

Aquests videojocs aplicats als e-sports

Els esports electrònics basats en videojocs esportius que més èxit tenen són els de conducció (Project Cars, Asseto Corsa, iRacing, Gran Turismo), seguits pels d’esport d’equip com ara FIFA o NBA 2K. Entre els esports d’equip hi ha dues tendències: l’1v1 o múltiples jugadors, és a dir: 5v5 en Basket i 11v11 en futbol. La contradicció es dona en el fet que si tu controles jugadors reals, la teva habilitat no és l’únic factor que determina el resultat. Per ser just i realista, has de fer servir jugadors iguals o que es compensin.

Outconsumer i els esports electrònics

El Roc Massaguer és periodista i youtuber, conegut com a Outconsumer. Cada dues setmanes fa una col·laboració amb el programa ‘btv esports’. Aquesta és la llista de tots els temes que ha tractat i que pots recuperar:

  1. Què són els e-sports
  2. El fenomen Fortnite
  3. Com funciona la simulació en els videojocs
  4. Com identificar els videojocs més adequats per als nens
  5. Els clubs convencionals creen equips d’esports electrònics
  6. La fira més gran de videojocs, la Barcelona Games World des de dins
  7. Una partida en directe al mític videojoc Tetris Effect
  8. El paper de les dones en el món dels esports electrònics
  9. La revolució dels jocs per mòbil, juguem al Brawl Stars
  10. Pagar més per guanyar més, el preu real dels videojocs
  11. Quins són els esports electrònics més vistos? Quanta gent els segueix?
  12. Com l’addicció als videojocs afecta sobretot els menors
  13. Les ‘gaming houses’, els centres d’alt rendiment per a ‘gamers’