Si tens dubtes sobre quins videojocs són els més adequats per als teus fills, et donem algunes de les claus perquè ho analitzis abans de comprar-los.

Què és el PEGI

El PEGI (Pan European Game Information) és un sistema europeu de catalogació dels videojocs per edats. Va de PEGI 3 a PEGI 18 (3, 7, 12, 16 i 18), i a més també afegeix icones per saber quin tipus de contingut et pots trobar en un joc: llenguatge, discriminació, sexe, violència, drogues, por, joc (apostes i similar) i on-line.
Abans que surti el joc, els creadors envien una proposta i l’agència europea encarregada —n’hi ha dues, depenent de si és per més petits o més grans— la revisen i li donen la catalogació que toca.  No és una norma vinculant, només una recomanació informativa. No és obligatori fer-ne cas i els venedors no estan obligats a regular les vendes.

Quins problemes comporta

Com també passa amb les pel·lícules, només ens orienta, cadascú té una percepció subjectiva: un joc pot ser violent sense ensenyar sang (Fortnite és PEGI 12), o educatiu, per exemple l’Assassins Creed Origins va tapar les estàtues nues per tenir un PEGI més baix, de 18 a 12, en el seu mode educatiu Discovery Tour. És una regulació europea però cada país té sensibilitats diferents. A Alemanya, per exemple, si en un joc hi surt un nazi, no pot portar la seva iconografia real ja que està prohibida per llei. El tema de les microtransaccions i lootboxes encara no està ben regulat, de fet jocs com l’NBA 2K19 tenen PEGI 3 sense cap advertència, però un sistema dins del joc que a Bèlgica, per exemple, ja ha estat catalogat com a joc d’apostes.

Exemples pràctics a tenir en compte

Si ens n’anem un extrem, un joc com GTA V hauria de tenir totes les alertes possibles, tot i que no les té, seria el pitjor joc per als vostres fills menors. A l’altra banda, amb un PEGI 3, hi trobem un ventall molt gran, des de jocs esportius com el FIFA 19, fins a jocs de ball com el Just Dance o gairebé qualsevol joc infantil. En zona grisa hi hauria jocs com Life is Strange, que té un PEGI de 16 i alertes per drogues, violència i llenguatge, però que és ideal per plantejar temes d’interès amb un adolescent. El PEGI està ben posat, però no descriu el que és el joc.

Què poden fer els pares?

  1. Mirar-se sempre el logotip de PEGI per orientar-se sobre l’edat adequada, però també fixar-se en el detall que se’n destaca. Potser al teu fill no l’afecta igual el terror que el sexe o les drogues. A la web de PEGI.info poden buscar qualsevol joc.
  2. El PEGI no recomana una edat. Només et diu l’edat mínima perquè no afecti negativament. Un joc PEGI 7 no ha de ser necessàriament ideal per a nens de 7 o 8 anys.
  3. Denunciar a la web si veuen una catalogació que no es correspon amb la realitat.
  4. Informar-se: mirar la jugabilitat o “gameplay” del joc abans de comprar-lo, preguntar a la botiga, jugar amb el vostre fill per conèixer el joc més a fons.

Outconsumer i els esports electrònics

El Roc Massaguer és periodista i youtuber, conegut com a Outconsumer. Cada dues setmanes fa una col·laboració amb el programa ‘btv esports’. Aquesta és la llista de tots els temes que ha tractat i que pots recuperar:

  1. Què són els e-sports
  2. El fenomen Fortnite
  3. Com funciona la simulació en els videojocs
  4. Com identificar els videojocs més adequats per als nens
  5. Els clubs convencionals creen equips d’esports electrònics
  6. La fira més gran de videojocs, la Barcelona Games World des de dins
  7. Una partida en directe al mític videojoc Tetris Effect
  8. El paper de les dones en el món dels esports electrònics
  9. La revolució dels jocs per mòbil, juguem al Brawl Stars
  10. Pagar més per guanyar més, el preu real dels videojocs
  11. Quins són els esports electrònics més vistos? Quanta gent els segueix?
  12. Com l’addicció als videojocs afecta sobretot els menors
  13. Les ‘gaming houses’, els centres d’alt rendiment per a ‘gamers’