La monetització dels videojocs ha canviat al llarg dels anys. Repassem juntament amb Roc Massaguer, “Outconsumer”, els tipus de preus i maneres de consumir i comprar els videojocs actualment.

Els preus dels videojocs

 1. Jocs de preu normal i d’un sol pagament: God of War (60 €)
 2. Jocs de preu reduït (independents, Steam, mòbil): Gris (17 €), Monument Valley (4 €)
 3. Jocs “freemium”; són gratis per la versió amb algunes limitacions i de pagament si els volem complets, per exemple un joc de sudoku que et mostra publicitat i te la treu si pagues.
 4. Jocs “free-to-play”, gratuïts però amb transaccions dins del joc que et permeten comprar accessoris estètics: League of Legends, Fortnite.

Inconvenients

El “free to play” sol acabar en “pay to win“: és a dir, jocs en els quals pagant tens molt d’avantatge respecte del que no paga. Per exemple: Clash Royale.

Les “lootboxes” o caixes de botí

El més complet: jocs que tenen un preu inicial fix i gran (60 €) i que a més són “pay to win, és a dir avantatges que aconsegueixes pagant,  per exemple: FIFA 19, NBA 2K19 o Star Wars Battlefront 2.
I dins d’això, encara hi ha una dinàmica més perversa: “lootboxes”. En català “caixes de botí”. Poden ser cofres o sobres. La idea és que hi ha un factor d’atzar. És a dir, compres un sobre o cofre amb diners reals i hi ha una probabilitat que et surti alguna cosa que té molt valor dins del joc… o no. 
La llei està començant a canviar en alguns països, per exemple a Bèlgica, exigint més transparència, explicant quines són les probabilitats reals, i amb avisos quan un joc té possibilitat de gastar-hi diners reals.

Outconsumer i els esports electrònics

El Roc Massaguer és periodista i youtuber, conegut com a Outconsumer. Cada dues setmanes fa una col·laboració amb el programa ‘btv esports’. Aquesta és la llista de tots els temes que ha tractat i que pots recuperar:

 1. Què són els e-sports
 2. El fenomen Fortnite
 3. Com funciona la simulació en els videojocs
 4. Com identificar els videojocs més adequats per als nens
 5. Els clubs convencionals creen equips d’esports electrònics
 6. La fira més gran de videojocs, la Barcelona Games World des de dins
 7. Una partida en directe al mític videojoc Tetris Effect
 8. El paper de les dones en el món dels esports electrònics
 9. La revolució dels jocs per mòbil, juguem al Brawl Stars
 10. Pagar més per guanyar més, el preu real dels videojocs
 11. Quins són els esports electrònics més vistos? Quanta gent els segueix?
 12. Com l’addicció als videojocs afecta sobretot els menors
 13. Les ‘gaming houses’, els centres d’alt rendiment per a ‘gamers’