Són addictius els videojocs? Molts pares i mares estan preocupats perquè els seus fills dediquen molt de temps a jugar al Fortnite, al FIFA o a altres videojocs de moda. Però fins a quin punt es pot considerar addicció? Com es pot revertir una situació perillosa? Ho repassem amb el Roc Massaguer, “Outconsumer”, periodista, youtuber, jugador i expert en aquestes situacions, ja que també fa tallers i xerrades a menors sobre aquesta qüestió.

Quantes hores s’hi ha de jugar?

Tenen components d’addicció i poden ser perillosos si no es vigila, sobretot amb menors, però els beneficis superen els riscos.

  • 1 hora al dia màxim no té efectes negatius sobre la salut.
Però massa temps pot tenir els efectes següents:
  1. ansietat
  2. mal de cap
  3. trastorn del son i alimentari
  4. irritabilitat
  5. síndrome del túnel carpià

Preparats per enganxar el jugador

Els jocs volen que continuïs jugant, però també ho volen les sèries, els llibres, la TV… La diferència és que hi ha jocs que no tenen final, com ara Fortnite. Els jocs consten de mecàniques que busquen un efecte en el nostre cervell. Al nostre cervell li agrada la recompensa cada cop que fas una cosa bé (o malament). Tendim a repetir-ho.
Els creadors de videojocs tenen a psicòlegs en nòmina per ajudar-los a fer els jocs més addictius. Et donen objectius a curt termini, a mig termini i a llarg termini. Fins i tot hi ha jocs com ara Candy Crush que s’adapten a cada jugador. Hi ha moltes tècniques. Jocs com COD 4 et posen la “recompensa” a mitja pantalla per fer-ho més intens, Brawl Stars deixa de recompensar-te si jugues més de mitja hora, però en canvi t’anima a jugar diverses vegades al dia. Les “lootboxes“: al nostre cervell li agrada l’atzar i col·leccionar coses. És com els cromos de futbol de tota la vida, barrejat amb una màquina recreativa.

Recomanacions

Els menors hi estan molt exposats, els seus cervells són més vulnerables i si els deixem jugar sense límits i sense entendre com funcionen, és perillós. Per tant, els pares han de tenir en compte els límits de temps de joc, varietat de jocs, no gastar-hi mai diners i sempre acompanyar.

Outconsumer i els esports electrònics

En Roc Massaguer és periodista i youtuber, conegut com a Outconsumer. Cada dues setmanes fa una col·laboració amb el programa ‘btv esports‘. Aquesta és la llista de tots els temes que ha tractat i que pots recuperar:

  1. Què són els esports electrònics
  2. El fenomen Fortnite
  3. Com funciona la simulació en els videojocs
  4. Com identificar els videojocs més adequats per als nens
  5. Els clubs convencionals creen equips d’esports electrònics
  6. La fira més gran de videojocs, la Barcelona Games World des de dins
  7. Una partida en directe al mític videojoc Tetris Effect
  8. El paper de les dones en el món dels esports electrònics
  9. La revolució dels jocs per mòbil, juguem al Brawl Stars
  10. Pagar més per guanyar més, el preu real dels videojocs
  11. Quins són els esports electrònics més vistos? Quanta gent els segueix?