llibres esportius coronavirus

El confinament de la població per culpa del coronavirus es pot arribar a fer llarg si no trobem coses en les quals invertir totes les hores i dies que romandrem a casa sense poder sortir. Si el que més t’agrada són les pel·lícules, sèries o documentals, aquí n’hem fet una petita selecció. Ara bé, si el que prefereixes és la calma i la profunditat d’un bon llibre, aquestes són les nostres recomanacions.

Biografies

Les biografies són un dels clàssics per excel·lència a l’hora de parlar de llibres esportius. Grans esportistes de tots els àmbits han decidit explicar la seva història en llibres, tot i que la majoria de vegades no els hagin escrit ells. Les biografies esportives acostumen a recalcar èxits i a mostrar els protagonistes com autèntics herois, per això recomanem aquestes. Perquè són tot el contrari.

  • “Open. La meva història”

André Agassi, campió de vuit Grand Slam, narra en primera persona però amb l’ajuda de J. R. Moehringer, tot un premi Pulitzer, la seva vida. Dissenyat des de ben petit per ser un gran campió de la raqueta, Agassi no omet cap detall del seu èxit, però tampoc no ho fa de la part més fosca. Una lluita interna entre l’amor i l’odi al tenis, com ell mateix reconeix.

“Odio el tenis. El detesto amb una fosca i secreta passió.”

  • “Blessed. The autobiography”

George Best va ser un mite del Manchester United dels 60. Un mite al terreny de joc i fora. El seu joc elèctric va coincidir en la ment d’un “outsider” que no va voler seguir el camí convencional. Autor de les millors frases que se li recorden a un esportista, en aquest llibre no amaga res. Ni la seva qualitat jugant al futbol, ni el seu amor per la beguda o les dones.

“Vaig gastar la gran part de la meva fortuna en dones i alcohol. La resta la vaig malbaratar.”

  • “Tota la veritat”

Mike Tyson va aconseguir ser el campió més jove dels pesos pesats. Una història plena d’alts i baixos i de redempcions. Drogues, problemes d’infantesa i l’addicció al sexe no ofeguen el seu èxit esportiu. El complementen.

“Mai vaig voler ser Iron Mike. Odiava aquell home. Però és l’home en el qual em vaig haver de convertir per sobreviure.”

Proeses i dificultats

  • “Mal d’altura. La gran tragèdia de l’Everest”

Pot semblar una ficció però no ho és. És una història real i molt colpidora. El llibre escrit per Jon Krakauer narra la seva ascensió a la muntanya més alta del món per fer un reportatge sobre l’explotació de l’Everest. El descens, però, va ser un malson. Controvèrsia i aventures narrades amb mestratge.

“Amb prou determinació, qualsevol idiota pot pujar aquesta muntanya. El més complicat és baixar-la amb vida.”

Esport i política

  • “El factor humà. Nelson Mandela i el partit que va salvar una nació”

John Carlin narra com el rugbi va ser un element clau per cohesionar Sud-àfrica després de l’apartheid. Un cop Mandela va ser escollit president, va fer servir l’esport de la pilota ovalada per unificar un país totalment dividit i a punt d’una guerra civil. I l’hi va funcionar. Política i esport. Una combinació de la qual no s’ha de defugir tan fàcilment. El llibre va inspirar la pel·lícula ‘Invictus’.

  • “Rivalidades Crónicas. 10 ciudades europeas a través de sus derbis”

El periodista Jordi Brescó (durant anys company a betevé) ha escrit aquest llibre al qual Pau Riera li ha posat les imatges i l’ha editat. Tots dos el van presentar fa uns dies en societat. Format crònica per descobrir 10 ciutats a través de la rivalitat entre veïns. Diferències socials, religioses i polítiques. És a dir, futbol. Els mateixos protagonistes el van presentar al btvesports.

Històries de futbol

  • “El Mundo en un balón. Cómo entender la globalización a través del fútbol”

El subtítol del llibre de Franklin Boer no enganya. La globalització també ha portat el futbol fins als racons més amagats del futbol. Amb els seus encerts i també les seves errades, Boer desgrana com l’esport rei s’ha internacionalitzat a través de 10 capítols. Entre els quals n’hi ha un de dedicat al FC Barcelona.

  • “Històries del Calcio. Una crónica de Italia a través del fútbol”

Un llibre amb una munió de seguidors tan fanàtics com els italians. Avui dia en un segon pla internacional, el futbol italià va tenir moments més gloriosos. D’aquells dies en surten un munt d’històries que Enric González va enviar setmanalment a ‘El País’ i que estan recollides en aquest llibre divertit i molt ben escrit.