El joc de la Barcelona literària, el #devorallibres, ha arribat al final dels 10 dies amb l’elecció dels guanyadors. La primera classificada del joc ha estat la Glòria Soler, que ha respost correctament les 100 preguntes del joc en el menor temps d’entre el total dels participants. La guanyadora d’aquesta primera edició del joc s’enduu una targeta regal de 250 € per bescanviar en un dels 24 eixos comercials de Barcelona, a la seva elecció, i un paquet cultural format per llibres cedits per diverses editorials.

Soler és gestora cultural, editora i productora i confessa que llegeix moltíssim des de ben petita i també escriu.
“Del Devorallibres m’ha encantat descobrir relacions literàries que desconeixia o que no tenia presents entre algunes novel·les i la ciutat de Barcelona. M’han agafat moltes ganes de llegir les que no coneixia i de passejar per racons desconeguts de la capital. Barcelona és fantàstica!”, ens diu.

En segon lloc, i també amb el ple d’encerts, hi ha l’Alba Cuenca, que s’enduu també el lot cultural i una targeta regal valorada en 150 €.

El repte consistia a participar durant 10 dies seguits i contestar 10 preguntes cada dia sobre aspectes de la Barcelona literària: cites, barris, escriptors i escriptores… D’entre tots els concursants que han participat durant els 10 dies, el Jan Labrador ha estat afortunat per sorteig amb el premi a la fidelitat, consistent en una targeta regal de 100 € i un lot de productes culturals.

“Ha estat totalment una sorpresa haver guanyat aquest premi del qual em sento totalment agraït perquè encara que m’hagi fet lector fa poc temps, m’encanta llegir i sobretot sobre la història barcelonina”, reconeix en Jan, aquest jove barceloní que ha guanyat el premi a la fidelitat del #devorallibres. “La iniciativa m’ha semblat magnifica perquè promou la lectura, la cultura i el comerç de proximitat de la ciutat i també ajuda aquests sectors que han sortit més perjudicats de la pandèmia”, assegura.

Gràcies a tothom per la vostra participació i felicitats a les guanyadores i guanyador!

#devorallibres: algunes curiositats

El total de concursants registrats ha estat exactament de 666 (una xifra que ha inspirat també força literatura, com per exemple el llibre d’Hugo Wast). D’aquests participants registrats, un 34,1% ha completat els 10 jocs, mentre que els altres han anat fent partides esporàdiques.

Entre tots els usuaris que s’han registrat han arribat a acumular un total de 23.344 punts (el màxim de punts possible era de 66.600), mentre que han arribat a jugar un total de 3.109 partides. La màxima puntuació ha estat la de les guanyadores, 100 de 100 (ens treiem el barret!). I la més baixa, 26 sobre 100.

‘Victus’ o ‘Vae Victus’?

Una de les ensopegades més clamoroses del joc ha estat amb les novel·les d’Albert Sánchez Piñol. Demanàvem quina novel·la relata les peripècies de Martí Zubiría just després de la caiguda de Barcelona, l’11 de setembre del 1714. 207 jugadors han apostat per ‘Victus’, tot i que la primera part comença anys abans a l’acadèmia de Bazoches i no pas a la Barcelona del 1714. Enhorabona, doncs, als 130 participants que han apostat per la segona part de la trilogia, ja que la resposta correcta era, sens dubte, ‘Vae Victus’ (ja us podeu tatuar un punt més al braç, enginyers!).

Aquest ha estat el parany més sonat, però n’hi ha hagut d’altres. 170 participants identifiquen la lletra A amb Joan Brossa, tot i que 73 jugadors creuen que és la B la que defineix el poeta i amant de la màgia barceloní. Tampoc hi ha hagut unanimitat amb el nom de la campana de la catedral. La majoria (109 respostes) l’encerta assegurant que és l’Honorata (immortalitzada amb el poema de Josep Maria de Sagarra), però gairebé 91 participants creuen que el seu nom era Eulàlia, 37 diuen que Tomasa i, 24, Mercè. Hi ha d’haver gustos per a tot.

Les preguntes més fàcils

És veritat, hi ha hagut ensopegades. Però també hem vist respostes pràcticament per aclamació. El 99 % dels jugadors van somriure perquè sabien que la cançó ‘Per què he plorat?’ pertanyia a l’obra ‘Mar i cel’, d’Àngel Guimerà. I pràcticament tothom sabia que la gran Montserrat Roig era l’autora d’’El temps de les cireres’ i ‘Molta roba i poc sabó’, o que Paco Candel era el pare d’’Els altres catalans’.
També l’enyorat “papitu” ha suscitat unanimitat. 257 concursants sabíeu que era l’autor de ‘Nissaga de poder’ o ‘El cor de la ciutat’ i només quatre heu pensat que potser era en Sergi Belbel.

El darrer dia del joc ha estat el de més dificultat. A banda de la limitació per temps, hi havia preguntes un pèl capcioses: com els versos de Guerau de Liost i Jaume Bofill, o el títol del llibre de Francesc Pujols. Ens volíem assegurar de trobar els autèntics #devorallibres!

Pau Clua, l’autor de les preguntes

Un cop tancat el joc, hem parlat amb l’autor material de les 100 preguntes, perquè ens fes una valoració. I com es tracta del joc de la Barcelona literària, ens ha obsequiat amb un text en primera persona que reproduïm:

“Hola, soc en Pau Clua, la ment pèrfida que ha ideat les preguntes d’aquest #devorallibres tan participatiu. Quan em van encarregar aquest projecte, ja vaig pensar que havia d’haver-hi preguntes fàcils, no tan fàcils, difícils i més difícils. Però és clar, mai se sap del cert quins són els coneixements de la gent, oi? Per a algunes persones resulta del tot inconcebible que algú no sàpiga quina relació hi ha entre el Luke Skywalker i la princesa Leia, i d’altres, en canvi, no poden entendre per què a segons qui els resulta tan difícil aprendre’s 15 accents diacrítics.

El cas és que, personalment, estic molt content, tant de l’alta participació com dels amplis coneixements de la Barcelona literària dels qui heu participat en el #devorallibres d’aquest atípic Sant Jordi d’estiu. Enhorabona a tots i a totes. I enhorabona, sobretot, als qui heu contestat correctament a les preguntes més difícils i als qui no us heu deixat portar pels petits paranys escampats pel joc.

Com era d’esperar, hi ha hagut preguntes difícils que només han contestat bé uns pocs, com els versos de Guerau de Liost i Jaume Bofill, o el títol del llibre de Francesc Pujols. Bravo, bravo i més bravo. En canvi, n’hi ha hagut d’altres que gairebé tothom les sabia, com la de a quina obra pertany ‘Per què he plorat? Per què he plorat’, o qui va escriure ‘Molta roba i poc sabó’, ‘Els altres catalans’ o ‘Nissaga de poder’.

Una de les coses que més m’han sorprès ha estat que preguntes que jo considerava de fàcil resposta, han causat moltes baixes. La que més, la relacionada amb les novel·les de Sánchez Piñol: 207 jugadors heu dit que la novel·la que relata les peripècies de Martí Zubiría just després de la caiguda de Barcelona, l’11 de setembre del 1714 era ‘Victus’, però en realitat era ‘Vae Victus’, i l’heu encertat 130 participants. O que ‘La plaga’, de Marc Pastor, estava relacionada amb un virus i no amb una invasió extraterrestre. I qui m’hauria dit a mi que tanta gent sabria que la campana de la Catedral a la qual fèiem referència era l’Honorata o que tants participants relacionaríeu correctament les cites literàries amb els seus autors! El proper concurs ha de ser més difícil, sí o sí.

Una experiència extraordinària, sens dubte. I un plaer immens haver-hi participat i haver comprovat que molta gent posseeix un coneixement literari de la ciutat més que envejable. Enhorabona una altra vegada. Així sí, que diuen. És molt gratificant poder seguir aportant granets de sorra a la de vegades complicada relació entre cultura i ciutat. Seguim llegint. Seguim jugant. Seguim amb els ulls ben oberts. Seguim fent Barcelona.”

Tots els guanyadors i els premis de #devorallibres

Més de 1.500 € en forma de targetes regal cedides per la Fundació Barcelona Comerç, el suport de les 40 biblioteques de Barcelona, i gairebé 200 llibres cedits per les Angle Editorial, Bindi Books, Castellnou Edicions, Cossetània, Edicions Sidillà, Editorial Bambú, Editorial Combel, Editorial Cruïlla, El Cep i la Nansa, Navona Editorial, Babulinka Books, Godall Edicions, Publicacions Ajuntament de Barcelona, Comanegra, Editorial Gustavo Gili, BiraBiro Editorial, Planeta, RBA, Grup 62, Columna Edicions, Editorial Proa, Editorial Empúries, Edicions 62, Beascoa, Montena, Alfaguara, Edebé i Penguin Random House.

Gràcies a tots per la vostra col·laboració! Sense vosaltres no hauria estat possible trobar els #devorallibres. Aquí els teniu a tots:

Glòria Soler Giménez – 1r premi #devorallibres 2020: targeta regal 250 € + paquet cultural
Alba Cuenca Sánchez – 2n premi #devorallibres 2020: targeta regal 150 € + paquet cultural
Jan Labrador – 3r premi #devorallibres 2020 a la fidelitat: targeta regal 100 € + paquet cultural

David Juste: targeta regal 50 € carrer de Sants + paquet cultural
Mariona del Arco: targeta regal 50 € Cor d’Horta + paquet cultural
Roser Montañola: targeta regal 50 € Eix Comercial de Sant Andreu + paquet cultural
Jordi de la Fuente: targeta regal 50 € Eix Comercial de Sant Gervasi + paquet cultural
Jordi Alonso: targeta regal 50 € Eix Comercial Gran de Gràcia + paquet cultural
Pilar López: targeta regal 50 € Sarrià Eix Comercial + paquet cultural
Jesús Martínez: targeta regal 50 € Creu Coberta + paquet cultural
Enric Blanco: targeta regal 50 € Eix Maragall + paquet cultural
Eva Quiroga: targeta regal 50 € Sant Martí Eix Comercial + paquet cultural
Jordi Rigol: targeta regal 50 € La Marina + paquet cultural
Núria Amat: targeta regal 50 € Sant Antoni Comerç + paquet cultural
José de Gregorio: targeta regal 50 € Eix Clot + paquet cultural
Montserrat Badal: targeta regal 50 € Comerciants Poble-sec i Paral·lel + paquet cultural
Jordi Casas: targeta regal 50 € Eix Sagrada Família + paquet cultural
Nuria Alonso: targeta regal 50 € Cor Eixample + paquet cultural
Fran López: targeta regal 50 € Fabra Centre + paquet cultural
Armando Salas: targeta regal 50 € Nou Barris Centre Comerç + paquet cultural
Carolina Rius: targeta regal 50 € Nou Eixample + paquet cultural
Ángeles Lario: targeta regal 50 € Sants-les Corts Eix Comercial + paquet cultural
Mercè Marquet: targeta regal 50 € Eix Comercial del Raval + paquet cultural
Sílvia Tubert: targeta regal 50 € Eix Fort Pienc + paquet cultural
Marina Ruiz: targeta regal 50 € Eix Comercial Poblenou + paquet cultural
Joana Porcel: targeta regal 50 € Eix Mandri + paquet cultural
Maria Oliver: targeta regal 50 € Encants Nous Eix Comercial + paquet cultural

Donat que la Generalitat ha recomanat el confinament a Barcelona i a alguns municipis de l’àrea metropolitana des de dissabte, 18 de juliol, betevé ha ajornat l’entrega de premis fins que la situació ho permeti. Tan aviat això sigui possible, betevé es posarà en contacte directe amb els premiats. Gràcies per la vostra comprensió!

#devorallibres, un projecte a tres bandes

Els valors de betevé, el mitjà de comunicació públic de Barcelona, són el servei públic, la qualitat i la proximitat. El suport i la difusió de la cultura i la lectura que fa Biblioteques de Barcelona, i del comerç de proximitat, al qual dona suport la Fundació Barcelona Comerç, són també eixos estratègics per a betevé. Fer cultura i proximitat és una obligació per a un mitjà públic i per això és important trobar col·laboradors que tinguin els mateixos objectius: fer arribar la cultura a tothom i donar suport als comerços de proximitat perquè els barris continuïn tenint vida.