persiana abaixada local tancat

(ACN) El 50 % dels establiments dels eixos comercials de Barcelona preveuen tancar el negoci abans de final d’any. Així ho demostra una enquesta de la Unió d’Eixos Comercials i Turístics, Barcelona Oberta, que aglutina les 20 zones turístiques principals de la ciutat. Segons l’informe, el 95 % dels comerços tanquen l’estiu amb vendes negatives i, dins d’aquest grup, el 64 % han notat un descens de més de la meitat de la facturació en relació amb l’any passat.

Pel que fa a les cadenes comercials adherides a Barcelona Oberta, el 19 % tenen previst fer obertures noves, el 41 % afirmen que es mantindran igual i un 40 % tenen previst tancar un establiment o més d’un abans d’acabar l’any. El 48 % dels comerciants i empresaris han afirmat que el pla de mobilitat de l’Ajuntament els ha afectat negativament l’activitat comercial.

Segons l’enquesta de Barcelona Oberta, el 87,5 % dels empresaris han hagut de sol·licitar préstecs, ajuts econòmics o subvencions. Concretament, el 27 % han demanat crèdits ICO, un 11 % han obtingut subvencions, si bé de quanties molt baixes, un 35 % s’han acollit als expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO), i un de cada quatre (26 %) han demanat l’ajuda per cessament d’activitat.

Menys vendes als eixos cèntrics

El resultat del qüestionari de Barcelona Oberta apunta que els eixos comercials més cèntrics han tingut forts descensos del nombre de visitants aquest estiu (del juliol al setembre): el 64 % afirmen que s’han reduït més d’un 50 % les visites. En canvi, eixos comercials com Front Marítim, Sagrada Família, Barceloneta i Porxos del Port afirmen haver mantingut o augmentat el tràfic de vianants respecte del mateix període de l’any anterior.

Davant d’aquesta situació, el comerç i la restauració dels eixos de Barcelona Oberta demanen una reducció d’impostos per compensar la manca d’activitat (83,7 %), més vigilància per evitar la delinqüència creixent (73,6 %), liquiditat a fons perdut (68,8 %) i, quan la pandèmia ho permeti, més promoció de visitants a Barcelona (65 %).

Barcelona Oberta integra agrupacions com l’Associació de Comerciants del Carrer Pelai, la federació d’associacions de Barna Centre, l’Associació Rambla Catalunya i Travessers, l’Associació d’Amics del Passeig de Gràcia, l’Associació de Comerciants de l’Illa Diagonal, l’Eix Comercial les Glòries o l’Eix Comercial Sagrada Família.