Crit d’alerta dels salons de perruqueria i els centres d’estètica per la situació econòmica difícil que travessa el sector. Una cinquantena de profesionals d’aquests establiments s’han concentrat aquest dilluns al matí davant de la seu de l’Agència Tributària de la plaça de Letamendi per reclamar que el sector recuperi l’IVA reduït del 10 %. La concentració de protesta també s’ha fet davant de les delegacions de Tarragona, Girona i Lleida.

Segons la presidenta de la Federació Catalana de Perruqueria i Bellesa (FEDCAT), Carme Molas, si no es rebaixa aquest impost tancaran la meitat dels 8.000 centres que hi ha a Catalunya en menys de sis mesos. Aquesta situació podria afectar més de 11.500 treballadors directes, i molts altres llocs de treball indirectes. Molas ha explicat que justament estaven en converses amb el govern per solucionar aquest greuge quan va esclatar la pandèmia del coronavirus.

La FEDCAT, integrada en l’Aliança per la Baixada de l’IVA al 10 % a les perruqueries, critica que és l’únic sector que encara no ha recuperat l’IVA reduït, mentre que d’altres sí que ho han fet, com ho els veterinaris, les funeràries, el cinema, les discoteques o les floristeries.

El tancament agreuja la crisi als centres d’estètica

Els professionals de les perruqueries i els centres d’estètica reclamen un pla de rescat de caràcter urgent. Demanen que el sector recuperi l’IVA reduït del 10 % que es va perdre el 2012 (al passar del 8 al 21 %), i es reactivi així un sector que ha reprès l’activitat amb un important retrocés. De fet, els centres d’estètica estan obligats a tancar durant 15 dies en aplicació de les noves mesures del govern per evitar la propagació de la covid-19. En aquest sentit, Molas denuncia que la majoria dels centres els regenten dones joves que han assumit hipoteques per poder tirar endavant els negocis, i que ara no les poden pagar.