“Els CAP estem desbordats”.

Amb aquest lema, diversos professionals sanitaris han omplert les xarxes socials de missatges de protesta per la “situació límit” en què es troben molts centres d’atenció primària a causa de la pandèmia de la covid-19. Entre les demandes, a Barcelona destaca la falta d’espais per fer les PCR dels contactes de casos positius. La directora del CAP Poblenou, Montse Verdú, ha assegurat a betevé que en cal un per a cada districte, “per poder obrir més els CAP a l’atenció d’altres patologies”.

Amb etiquetes com #SOSAtencióPrimària o #frenarCOVIDcosadetots, molts missatges s’adrecen als responsables polítics, com la consellera de Salut, Alba Vergés, el secretari general de Salut, Marc Ramentol, o l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Els professionals denuncien que estan desbordats per fer front a la segona onada del coronavirus.

Càrrega burocràtica

Des del Fòrum Català d’Atenció Primària (FoCAP), impulsor de la campanya, també situen entre les reivindicacions principals la gestió de baixes. Nani Vall-llossera, metgessa de família del CAP Bon Pastor, ha explicat a betevé que el problema és que en molts casos no es tracta de persones malaltes, sinó de persones sanes que han estat contactes estrets d’algun positiu. Vall-llossera assegura que en altres països aquesta tasca no recau en professional sanitari i reclama repensar la situació. A Twitter, alguns usuaris proposen derivar-les a les mútues per “desburocratitzar” les tasques de l’atenció primària.

També reclamen “coordinació real i efectiva” amb els gestors de seguiment de contactes (SCOUTS). A més, després que els tests d’antígens anunciats per Salut ja hagin arribat a molts CAP, hi ha qui denuncia que “els hem de de programar, fer, analitzar, informar i publicar nosaltres mateixos” i que això suposa assumir “feina que fins ara feia laboratoris”.

Per FoCAP, una de les possibles vies per alleugerir els CAP de feina seria reforçar la col·laboració amb els hospitals. En aquest sentit, Vall-llosera creu que “es podria considerar que infermeres de l’hospital o recursos puguin venir a l’atenció primària“, de la mateixa manera que, recorda, “a la primera onada professionals de l’atenció primària van donar suport als dispositius hospitalaris i extrahospitalaris”.

Metges de Catalunya alerta de l’excés de vistes telemàtiques

El col·lapse dels centres d’atenció primària, alerta Metges de Catalunya, té una repercussió clara en el tractament de les patologies no covid. Segons la secretària del Sector Primària ICS, Elena Bartolozzi, actualment el 80 % de les consultes que es fan són telemàtiques. Un percentatge, diu, exagerat i insostenible. “Aquest sistema es podia aguantar durant dos mesos però no més temps. Hi ha visites que s’estan endarrerint molt i estem diagnosticant tard. D’aquí uns mesos es notarà en un ascens de la mortalitat”, assegura Bartolozzi.