Hauríem de tirar d’hemeroteca per recordar l’última vegada que els negocis de la Rambla podien subsistir únicament gràcies als barcelonins. Ara, i a causa del confinament produït pel coronavirus, els restauradors de l’avinguda històrica s’han vist empesos a aquesta situació per la falta de turisme. Molts han abaixat preus dràsticament i han canviat l’oferta de la paella precuinada i la sangria per aconseguir atreure els barcelonins, que ja feia anys que no ocupaven les terrasses de la Rambla.

Les terrasses abaixen preus

Els propietaris de les terrasses ens confessen que encara ara la majoria dels clients acostumen a ser estrangers establerts a Barcelona i que se’ls fa difícil atreure els barcelonins que fa més anys que viuen a la ciutat. La inèrcia creada pel turisme, gairebé l’únic client de la Rambla en els darrers anys, es fa ara difícil de revertir. I això que els propietaris estan fent mans i mànigues per seduir el públic local. D’entrada, amb els preus. Per exemple, les famoses gerres de mig litre de cervesa es poden consumir per entre 3 i 6 €, segons la ubicació de la terrassa, quan abans de la pandèmia el preu habitual per als turistes era entre 11 i 13 €.

Amb les paelles ha passat el mateix: una de marisc es podia enfilar fàcilment fins als 16 € i ara ens asseguren que es pot consumir per menys de la meitat, uns 6 €. A banda dels preus, els restaurants també han canviat la carta per intentar oferir plats menys orientats als turistes i més autòctons.

El hàndicap afegit que es troben els negocis de la Rambla és el preu dels lloguers dels locals. Un de situat a la rambla de Santa Mònica, per tant, d’un preu mitjà, es pot anar fàcilment fins als 23.000 € al mes, cosa que provoca que obrir la terrassa al 50 % sigui difícilment rendible. Segons alguns dels restauradors de molts dels negocis que encara no han obert a la Rambla, serà molt difícil que ho puguin tornar a fer. 

terrasses

La situació del Born

Una situació semblant es pot veure al Born, encara que aquí és més fàcil veure públic barceloní a les terrasses i les poques que hi ha treballant es queixen que és molt difícil aconseguir que el negoci pugui tirar endavant amb les restriccions actuals. Des de l’Ajuntament asseguren que estan intentant gestionar les més de 1.000 sol·licituds que han rebut per ampliar els espais de les terrasses, cosa que permetria als locals disposar de més taules i fer una mica més de calaix.