Pere Aragonès en la presentació

(ACN) Els diputats d’ERC s’abstindran a la sisena pròrroga de l’estat d’alarma, que es votarà dimecres vinent, 3 de juny, al Congrés, després d’arribar a un acord amb el Govern espanyol. Segons l’acord, quan les unitats territorials de referència arribin a la fase 3 del pla de desescalada seran les comunitats autònomes les autoritats competents delegades per decidir i executar les mesures pertinents, amb excepció a les mesures de llibertat de circulació, i proposaran elles mateixes al Ministeri de Sanitat la superació de fase. A més, el pacte preveu que un cop s’arribi a acord sobre el pla de recuperació europeu el Govern espanyol “impulsi mecanismes per a la participació de les comunitats” per a la gestió de fons.

A més, assenyalen que hi ha la “voluntat” que aquesta pròrroga, de 15 dies, sigui la darrera que es vota. “Esquerra força el retorn de competències del Govern espanyol”, han celebrat els republicans, que han remarcat que el govern central “s’ha vist forçat a replantejar la seva postura” després del “toc d’atenció” d’ERC en la negociació fallida per la pròrroga anterior. L’acord ha estat validat per la Permanent Nacional d’ERC i està en espera de ratificar-se dilluns a l’Executiva Nacional.

L’última pròrroga de l’estat d’alarma -vigent fins al proper 7 de juny- es va aprovar gràcies a un acord amb Ciutadans i no va comptar, en canvi, amb l’abstenció dels republicans.