El Parc Güell és una de les atraccions turístiques de més èxit a Barcelona, però fins ara era un espai poc agradable per als barcelonins, que no volien passejar entre grans aglomeracions. El 20 de maig l’Ajuntament va reobrir 178 parcs, entre els quals aquest. Ara sense turistes, els veïns han aprofitat l’oportunitat de visitar-lo amb calma i sense massificacions. Asseguren que “és un luxe”. La majoria de visitants són famílies que aprofiten per recórrer els camins en bicicleta o patinet i per jugar amb els infants.

Molts dels barcelonins, que ara s’han convertit en habituals del parc, coincideixen que els caps de setmana és quan hi ha més afluència de gent, tot i que es pot respectar la distància de seguretat. En canvi, entre setmana els visitants disminueixen i asseguren que, en algunes franges horàries, com al migdia, no hi ha pràcticament ningú.

El Parc Güell ha ampliat l’horari i ara obre de 8 h del matí a 22 h de la nit amb una novetat important: de moment, l’entrada és gratuïta. No s’hi poden fer visites guiades, però es pot accedir a monuments emblemàtics que normalment costa veure amb tranquil·litat, com les famoses 86 columnes de la Sala Hipòstila. Tot i això, algunes parts del parc estan tancades com l’àrea de pícnic i la de jocs infantils.

Els veïns reclamen millores abans que tornin els turistes

L’Associació de Veïns del Park Güell fa un balanç positiu dels primers dies de reobertura del parc. Asseguren que viuen més tranquils i que ha millorat la mobilitat de la zona. A més, afirmen que no hi ha manters i que les botigues i locals turístics no han obert, per tant, hi ha menys afluència de gent als carrers que rodegen el parc.

Tot i això, recorden que fa anys que es queixen d’alguns problemes, sobretot pel que fa a la massificació de visitants. Teresa Llàcer, membre de l’associació, considera que és un bon moment per buscar solucions, abans que tornin els turistes: “Els problemes del parc hi eren abans d’aquesta crisi i hi continuaran sent si no hi posen remei”. La demanda principal és que revisin la senyalització del parc per evitar aglomeracions de gent en zones de pas estretes.

obres parc güell

També s’han reactivat les obres de millora del Parc Güell. Es tracta de 178 actuacions que han d’enllestir-se el 2022, coincidint amb el centenari del conjunt monumental de Gaudí. Això, però, ha generat alguna decepció entre els barcelonins que no s’han pogut apropar, per exemple, al famós drac fet de trencadís que presideix una de les entrades del parc.