El Gremi de Llibreters lamenta que alguns establiments no han pogut aixecar la persiana aquest dilluns, coincidint amb l’inici de la fase 0 de la desescalada per la crisi del coronavirus. La seva presidenta, Maria Carme Ferrer, es queixa del fet que el Govern espanyol publiqués al BOE la normativa de seguretat per a l’obertura del petit comerç aquest diumenge a la tarda, fet que considera que “no és normal“.

Han estat diverses les llibreries que han ajornat fins a la setmana vinent la seva reobertura. “Durant tots aquests dies, hem anat preparant les comandes dels clients”, explica Ferrer, però “hi ha llibreries que avui no han pogut obrir perquè ho han de preparar tot“. Es tracta, segons ha assegurat, de negocis que no havien rebut el material a temps o regentats per persones “que estaven de baixa dels autònoms”.

Altres llibreries, però, sí que han pogut reprendre l’activitat, tot i el poc marge que han tingut per preparar-se. Ho han fet enmig de fortes mesures de protecció per a treballadors i compradors. Cal anar-hi amb cita prèvia, només es permet que hi hagi un client dins de la botiga, s’han de fer servir guants i gel desinfectant i es demana no tocar els llibres.

La presidenta del Gremi de Llibreters considera que aquest tancament els ha coincidit en “un moment molt i molt difícil”. Maria Carme Ferrer assegura que estan “molt tocats” i que esperen poder “tirar endavant” i recuperar les vendes perdudes amb el nou dia del llibre, previst per al 23 de juliol.

Obren un 54 % de les llibreries a Catalunya

Segons el Gremi de Llibreters de Catalunya, aquest dilluns han obert un 54 % dels establiments, un 16 % ho faran al llarg de la setmana i un 30 % obriran quan arrenqui la fase 1 del desconfinament.