Un 10 % del comerç de Barcelona ha reprès l’activitat aquest dilluns, coincidint amb l’inici de la fase 0 del desconfinament pel coronavirus, segons ha avançat la Fundació Barcelona Comerç. Aquestes dades corresponen a les botigues dels 24 eixos comercials de proximitat que havien estat tancades des de l’inici de l’estat d’alarma i han tornat a aixecar la persiana.

Aquesta xifra, segons ha dit a betevé Salva Vendrell, no els sorprèn perquè “fins ahir al vespre no vam saber les mesures que calien per obrir les nostres botigues”. El president de Barcelona Comerç ha assegurat que es fa “molt complicat” perquè “no hi ha una obligació de com s’han de fer les coses, sinó una sèrie de recomanacions”. Vendrell també s’ha mostrat “preocupat” per les “inversions que haurem de fer en els nostres negocis per poder funcionar”. I ha reconegut que algunes botigues podrien avançar les rebaixes “per liquidar l’estoc i recuperar la inversió” d’aquestes setmanes de tancament obligat.

Els botiguers, insegurs

A peu de carrer, els botiguers dels eixos expressen molts dubtes pel que fa a les restriccions i diuen que se senten insegurs amb l’obertura. És el cas, per exemple, d’una botiga de matalassos i sofàs del carrer Gran de Sant Andreu, que aquest dilluns ja ha començat a concertar cites prèvies amb alguns clients. Pel que fa a les mesures sanitàries, el propietari ha optat per un sistema de tela d’un sol ús i desinfectant perquè els clients puguin comprovar-ne la comoditat.

D’altres avui han preferit no obrir: “Estic provant com funciona la desinfecció amb vapor i també he comprat una màquina desinfectant d’ozó”, explica la Paqui, que regenta una petita botiga de roba a la plaça del Comerç, també a Sant Andreu. El propietari d’un bar que hi ha a tocar també ha aixecat per primer cop la persiana aquesta tarda després del confinament, amb dubtes sobre el sistema de menjar per emportar.

Precisament Barcelona Comerç assenyala que “les restriccions encara vigents i els requeriments de seguretat que són necessaris per oferir un servei segur” han obligat “molts establiments a ajornar fins a avançada la setmana la tornada a l’activitat”. Assegura que aleshores l’activitat podria arribar fins al 20 % d’establiments oberts. La fundació ha explicat a betevé que “el gruix important de negocis tenen previst obrir l’11 de maig“, i només un 10 % han dit que no saben si ho podran fer aquesta data perquè estan pendents de saber si disposaran de mampares, líquids desinfectants o altres elements de protecció.

Dubtes amb la cita prèvia

Alguns comerços no han complert al peu de la lletra el sistema de cita prèvia que marca la llei en la fase 0 de desconfinament. És el cas d’una ferreteria de Gran de Sant Andreu que ha posat una graella a l’aparador perquè els clients s’hi puguin apuntar: “Anem cridant els clients per ordre d’arribada”, detalla un dels dependents. Les indicacions manen que la cita s’ha de concertar des de casa. També hi ha negocis que expliquen amb un anunci en un aparador la possibilitat de demanar cita per telèfon o correu electrònic, però que a l’hora de la veritat atenen compres puntuals si els ho demanen des del carrer.

Campanya “Ara et toca a tu”

Barcelona Comerç i els seus 24 eixos comercials han llançat avui la campanya amb el lema “Ara et toca a tu” per promoure el comerç de proximitat al barri. També han posat a disposició dels establiments integrats al portal Botiguesobertes.cat un servei de repartiment de comandes a domicili.