La restauració és un dels sectors que més estan patint la crisi generada per la covid-19. La tornada a l’activitat està prevista per a finals de maig, en la fase 1 del desconfinament, però dependrà també de com es desenvolupi a Catalunya. Molts bars i restaurants no podran tornar a l’activitat amb les mesures que ha establert el Govern espanyol, però de moment alguns locals han optat per buscar solucions imaginatives en temps de crisi.

menjar a domicili restaurants confinament

Plats d’alta cuina a domicili amb instruccions tipus “Ikea”

Espacio UMA és un restaurant d’autor que comand el xef Iker Erauzkin. La inquietud i la voluntat de servir els clients durant el confinament l’han portat a fer una cosa inaudita per a ell: preparar els plats del restaurant i enviar-los a domicili. Els ingredients es col·loquen en un lot amb el més mínim detall. “Si s’hi ha de posar sal, hi posem la sal. Tot està pensat perquè el client ho prepari d’una forma fàcil i, a més a més, hi afegim la part lúdica”, comenta Iker Erauzkin. Les instruccions s’entreguen com si fossin els mobles de l’Ikea. L’empresa és molt petita i ell mateix fa, de moment, el repartiment a Barcelona i rodalia, però la setmana que ve té previst començar el mateix per tot Espanya.

Els problemes de molts restaurants

Espacio UMA podria reborir sense problemes quan les autoritats ho considerin oportú. Té l’espai preparat perquè ja abans del confinament oferia poc més d’un terç de l’aforament que té per normativa. Ben diferent és el cas del Koku Kitchen, un exemple paradigmàtic dels restaurants barcelonins. Amb 37 treballadors i dos locals, tornar a l’activitat en les condicions del Govern no és viable. “Seria impossible”, comenta Robert Johansson, un dels tres socis del negoci, i “molta gent del sector es troba en les mateixes condicions que nosaltres”. De fet, ara mateix hi treballen els tres responsables de l’empresa i un cuiner, l’únic que no està en l’ERTO. Fan repartiment a domicili, però és insuficient. Després de sis anys en la restauració, el futur és incert. I és aquesta incertesa la que fa patir més. “No saber què passarà ni què podem fer ens dificulta encara més la feina. Sabem que és molt difícil prendre aquestes decisions, però per a nosaltres és una situació molt complicada”, conclou.