En ple cor de la Rambla, la Casa Beethoven tindrà a partir d'ara la màxima protecció. L'Ajuntament ha inclòs aquest negoci centenari al nou catàleg d'establiments emblemàtics que, en el cas d'aquest local, l'obliga a la conservació integral dels elements patrimonials. Però no tots han passat el filtre. De la llista inicial de 389 comerços emblemàtics se n'han retirat 161 per diversos motius. Al catàleg se n'inclouen 228, per als quals es manté la suspensió de llicències. Aquests establiments s'han dividit en tres nivells. Els de gran interès, una trentena, que no podran canviar res del seu aspecte. Els d'interès, la gran majoria, que encara conserven elements patrimonials singulars. I els d'interès paisatgístic, on es blinden motius molt concrets, com el termòmetre de Cottet. Com que legalment ha resultat impossible preservar aquest tipus d'activitats, el govern confia que la protecció del patrimoni garanteixi el futur dels locals. ANTONI VIVES, tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà "No podem protegir l'activitat al 100 per cent, però sí que podem protegir els elements que fan molt difícil que altres menes d'activitat que xoquen directament amb allò que és l'activitat del carrer puguin tirar endavant." El catàleg arriba després del temor que amb la Llei d'arrendaments urbans l'augment dels lloguers fes desaparèixer molts d'aquests negocis. Cinc establiments emblemàtics han tancat per aquesta llei, però només un per desacord amb el preu del lloguer. L'Ajuntament ha ofert mediació en aquests casos i també en els que segueixen oberts. RAIMOND BLASI, regidor de Comerç, Consum i Mercats "És cert, hi ha hagut cinc tancaments, però en contrast amb tot allò que semblava i l'amenaça que podia acabar sent, jo crec que hi ha hagut una acció important." El pla dels emblemàtics se sotmetrà ara a dos mesos d'exposició pública en què s'hi podran presentar al·legacions. No serà, doncs, fins al proper mandat quan el document s'aprovarà definitivament.
El nou catàleg d’establiments emblemàtics incorpora una fitxa detallada de cadascun dels 228 comerços amb el grau de protecció que els correspon. Una feina de catalogació que han fet experts en patrimoni, en història de la ciutat i també en l’àmbit comercial.
Es manté la suspensió de llicències als 228 emblemàtics
La Barreteria Obach, La Casa Beethoven, el London Bar o els Quatre Gats són un exemple dels 32 comerços inclosos a la categoria 1. Es tracta “d’establiments de gran interès” i el consistori estableix que hauran de conservar tots els elements patrimonials. En el segon grau de protecció hi ha 152 botigues -entre les quals escompten la Passamaneria Soler o el bar Dulcinea-, que conserven elements patrimonials de forma parcial i que també s’hauran de preservar. La tercera categoria, que aplega 42 comerços, només estableix la protecció d’alguns “elements paisatgístics”, com ara el conegut termòmetre de l’òptica Cottet del Portal de l’Àngel o l’estructura de fusta i el rètol de l’Estamperia Bordas.
En cas que s’hagin de tramitar, com ja ha passat, per exemple, amb el canvi d’activitat de la Galeria Prats, ho estudiaran cas per cas. De fet, les fitxes del catàleg filen tan prim que fins i tot especifiquen de quina manera s’hi haurà de fer qualsevol intervenció. Per exemple, a la Farmàcia Robert, un establiment de 1906 situat al carrer de Roger de Llúria, si s’hi vol afegir una nova retolació s’haurà de fer sense interferir en els elements catalogats, “o bé aprofitar les dues vitrines dels brancals”.
En el que no pot interferir l’Ajuntament és a l’hora de protegir l’activitat d’un determinat establiment, perquè el marc jurídic no ho permet. Aquesta és la conclusió a la qual han arribat tres equips de juristes consultats pel consistori.
S’aixeca la suspensió de llicències a 161 establiments
El consistori ha passat l’antiga llista de 389 comerços pel sedaç i n’ha deixat fora de la protecció 161. A partir d’aquest divendres s’aixecarà, per tant, la suspensió de llicències decretada ara fa un any i s’obrirà la veda a fer reformes i enderrocs en aquests espais. L’argumentari del consistori respon a tres raons. En primer lloc s’han exclòs 130 establiments perquè no disposaven d’elements d’especial interès que fossin tangibles i n’han quedat fora una quinzena perquè tenien menys de 50 anys d’antiguitat. Pel que fa a la resta, es tracta de botigues que ocupen edificis sencers que ja estan catalogats.
Cinc establiments tancats per la LAU
Pel que fa als 40 establiments afectats per la finalització de la moratòria de la LAU, la Llei d’arrendaments urbans, se n’han acabat tancant només cinc, quatre per causes múltiples i el cinquè per un desacord amb la propietat. Per l’Ajuntament això ha estat possible gràcies al servei d’atenció integral que s’ha fet des de l’Oficina d’Atenció a l’Empresa. Durant el darrer any, aquest servei ha atès gairebé un centenar d’establiments, i els ha ajudat a reconduir situacions de tancament a través de plans municipals com la reubicació del negoci.
L’Ajuntament, però, ha volgut anar més enllà i ha emmarcat el catàleg dins d’un pla especial de protecció i potenciació de la qualitat urbana que vol “protegir i potenciar la identitat de Barcelona”, segons ha explicat durant la presentació el tinent d’alcalde d’Hàbitat Urbà, Antoni Vives.