Al final no ha pogut ser. La camiseria Xancó, situada al número 78 de la Rambla, no podrà celebrar com cal els 200 anys de vida i abaixa la persiana definitivament aquest 31 de desembre. El canvi d’any posa fi també a l’establiment més antic de la Rambla, obert el gener del 1820. Com explica Maria Pilar Satta Niebla, esposa de Tristán Xancó, propietari actual, són diversos els motius del tancament. N’hi ha de personals, de mercat, el preu del lloguer i el canvi d’hàbits socials, que han afectat directament un negoci tradicional on el tracte amb el client és gairebé més important que el producte en si.

Tracte personalitzat

Satta Niebla, a la botiga des del 1975, ens explica tot plegant amb traça les darreres camises sobre el mostrador que la gent ara funciona a un altre ritme. No és habitual fer-se les camises a mida, el client s’està acostumant a comprar per internet, amb immediatesa. No hi ha temps per tocar les teles amb les mans, emprovar-se una peça, fer-hi retocs i deixar-se aconsellar amb un tracte del tot personalitzat. “Encara avui no som conscients del que significa tancar aquesta botiga bicentenària”, afegeix.

Clients, amics i comerciants del voltant s’han apropat aquest dimarts a la botiga per comprar-hi les darreres peces, però sobretot per “acomiadar-se de la Pilar i la Carmen, ara ja més amigues que dependentes“, com ens confessa en Jaume Torrent, un dels darrers clients. Tots ells han lamentat que, a Barcelona, vagin tancant els negocis històrics tot perdent així “l’ADN que configura la ciutat, el que la fa única i diferent de la resta”, segons Joan Carles Tasies, propietari de La Manual Alpargatera, un altre negoci pròxim a la Xancó i que tampoc les té totes quan parlem del seu futur.

Establiment de gran interès

La Xancó ha estat un dels establiments més emblemàtics de Barcelona. La botiga conservava a l’interior la decoració modernista, amb mobles originals del 1912 fets de fusta noble com les estanteries i un aparador de grans vidrieres, entre altres peces i làmpades de gran valor històric. Va ser catalogada com a establiment de gran interès en el Catàleg del patrimoni arquitectònic, històric-artístic i paisatgístic de Barcelona, aprovat el 2016.