La nova llei ha obligat propietaris i llogaters dels locals emblemàtics a renegociar els contractes, que sovint acaben sent inassumibles pels comerciants. En alguns casos les negociacions s’han allargat fins a la data límit i algunes botigues emblemàtiques com la sastreria Deulofeu o la cistelleria Casa Miranda han tancat les portes. Altres, com el forn gracienc Fortino o la galeria d’art Joan Prats s’han traslladat a una nova ubicació.

La situació dels comerços històrics de la ciutat va arribar a l’octubre fins a Nova York, amb la publicació de la notícia a ‘The New York Times’. El diari es feia ressò de diversos casos com el del Palacio del Juguete, que s’ha convertit en una sabateria d’una firma internacional i que segons s’explica el lloguer ha passat dels 1.000 a 35.000 euros mensuals. La portada de la notícia s’il·lustrava amb la fotografia dels magatzems El Indio, un dels comerços obligats a abaixar la persiana.

L’alcalde, Xavier Trias, ha anunciat que l’Ajuntament està disposat a comprar, “si és a bon preu”, botigues emblemàtiques que desapareguin com a conseqüència de la Llei d’arrendament urbans (LAU).  Amb tot, ha dit que “no em sento responsable d’això” i ha criticat els botiguers que no han negociat la seva situació fins que ja ha estat massa tard.

Es calcula que el 33% dels establiments que formen part del registre de comerços emblemàtics de la ciutat estan afectats per la nova llei.