Aquest 1 de gener de 2015 ha entrat en vigor la nova Llei d’arrendaments urbans (LAU), que deixa sense validesa els lloguers actuals de renda antiga. Un de cada tres establiments emblemàtics de la ciutat se n’han vist afectats. Tant és així que moltes botigues històriques, com la sastreria Deulofeu o la cistelleria Casa Miranda, ja han anunciat que abaixen la persiana per no poder fer front a la nova situació.

La nova llei ha obligat propietaris i llogaters dels locals emblemàtics a renegociar els contractes, que sovint acaben sent inassumibles pels comerciants. En alguns casos les negociacions s’han allargat fins a la data límit i algunes botigues emblemàtiques com la sastreria Deulofeu o la cistelleria Casa Miranda han tancat les portes. Altres, com el forn gracienc Fortino o la galeria d’art Joan Prats s’han traslladat a una nova ubicació.

La situació dels comerços històrics de la ciutat va arribar a l’octubre fins a Nova York, amb la publicació de la notícia a ‘The New York Times’. El diari es feia ressò de diversos casos com el del Palacio del Juguete, que s’ha convertit en una sabateria d’una firma internacional i que segons s’explica el lloguer ha passat dels 1.000 a 35.000 euros mensuals. La portada de la notícia s’il·lustrava amb la fotografia dels magatzems El Indio, un dels comerços obligats a abaixar la persiana.

L’alcalde, Xavier Trias, ha anunciat que l’Ajuntament està disposat a comprar, “si és a bon preu”, botigues emblemàtiques que desapareguin com a conseqüència de la Llei d’arrendament urbans (LAU).  Amb tot, ha dit que “no em sento responsable d’això” i ha criticat els botiguers que no han negociat la seva situació fins que ja ha estat massa tard.

Es calcula que el 33% dels establiments que formen part del registre de comerços emblemàtics de la ciutat estan afectats per la nova llei.