Prendre alguna cosa tranquil·lament a la fresca, fer el vermut amb la família o quedar amb els amics en una terrassa. Per als negocis de restauració de Gràcia aquests costums sempre havien estat un èxit a l’estiu i una manera de fer calaix. Fins ara. Enguany els establiments han patit els efectes derivats de les restriccions imposades per frenar el coronarirus.

Restriccions covid-19

El sector ha hagut d’adaptar-se a les diferents normatives que s’han plantejat des de les administracions al llarg de la pandèmia: mesures de seguretat i higiene, limitacions d’aforament i del nombre de taules, i restriccions d’horaris. I n’estan patint les conseqüències. Per exemple, s’han acabat les trobades de grups nombrosos per taula. “Al principi de la quarantena sí que venien grups grans, però últimament no. I de fet tampoc els deixem seure si són més de 10 persones. Ho tenim prohibit“, comenta Alberto Delgado, encarregat del Cafè del Sol.

Terrasses plenes, però amb poc consum

Sense turistes i amb una festa major gairebé virtual, els clients que han omplert les terrasses aquest agost són “els veïns del barri, els que no han pogut fer vacances, gent en situació d’ERTE o que està a l’atur directament, i això es nota i molt en el consum“, explica Fouad Assadi, propietari de Sol Nit. La Sara Garcia, encarregada del Bar Virreina, afegeix que “es nota molt a la caixa i si la situació segueix així, no podrem continuar.”

Reclamen més ajudes

Ja a finals de juliol, el sector alertava de la situació crítica que està vivint. I es confirma que la situació per a ells no ha millorat gens ara que a finals d’agost ja comencen a valorar com els ha anat l’estiu. Els números no surten i molts negocis es plantegen acomiadar treballadors o directament, si no reben algun tipus d’ajuda per part de l’administració, abaixar la persiana. “Si el dia 10 de setembre els números no surten, hauré d’acomiadar set treballadors dels quatre establiments que tinc”, diu Assadi, o “tancar i només haver de pagar els consums de llum, aigua i gas dels locals”.